ΕΡΕΥΝΑ

Ο εγκέφαλος τρώει τον εαυτό του μετά από στέρηση ύπνου!

Τι συμβαίνει με τα κύτταρα.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει τον εγκέφαλο, για να ξεκινήσει να «τρώει» τον εαυτό του, σύμφωνα με μία μελέτη από ερευνητές από το Πολυτεχνείο Marche, στην Ιταλία.

Τα αστροκύτταρα είναι τα κύτταρα του εγκεφάλου και βασική του δουλειά είναι να καθαρίσουν τα «φθαρμένα» και κατεστραμμένα κύτταρα.

Οι ερευνητές μελετούσαν εγκεφάλους ποντικιών όταν παρατήρησαν ότι τα κύτταρα αυτά ήταν πιο δραστήρια, επειδή τα τρωκτικά είχαν στερηθεί τον ύπνο τους.

«Δείχνουμε ότι για πρώτη φορά ότι τμήματα των ¨συνάψεων¨ τρώγονται κυριολεκτικά από τα αστροκύτταρα λόγω της απώλειας ύπνου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Μικέλε Μπελέζι (Michele Bellesi).

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς οι περισσότερες από τις πληγείσες «συνάψεις» ήταν μεγάλες και ώριμες. «Μοιάζουν με τα παλιά έπιπλα, που ίσως χρειάζονται περισσότερη προσοχή στο καθάρισμα», είπε ο Μπελέζι.

Ωστόσο, ένα πιο ανησυχητικό εύρημα ήταν ότι τα «μικρογλοιακά» κύτταρα του εγκεφάλου, που αναζητούν τα κατεστραμμένα κύτταρα, έδειχναν πιο δραστήρια στον εγκέφαλο στη χρόνια στέρηση ύπνου. Οι ερευνητές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της άνοιας και άλλες μορφές νευροεκφυλισμού.

Πηγή: Telegraph / Εικόνες Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.