ΖΩΗ

Τα πιο παράξενα ταχυδρομεία στη Γη!

Εκεί που η παράδοση ενός δέματος ή ενός γράμματος είναι περιπέτεια ή έκπληξη!

Ταχυδρομεία σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, όπου οι συνθήκες επιβάλουν τη δημιουργία του σε χώρους που δεν είναι εύκολο να φανταστείς ή η μεταφορά της αλληλογραφίας γίνεται με τα πιο απίθανα μέσα.

Ταχυδρομείο με μουλάρια

Το ταχυδρομείο στο Πιτς Σπρίνγκς (Peach Springs) της Αριζόνα, στεγάζεται σε ένα συνηθισμένο κτίριο, ανάλογο με τις απαιτήσεις μιας πόλης 1.000 κατοίκων.

Το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του, είναι ο καταψύκτης που υπάρχει στο εσωτερικό του. Και αυτό γιατί εκτελεί παραδόσεις στην κάτω πλευρά του Γκραντ Κάνιον, στο χωριό Σουπάι (Supai),με φορτία που περιλαμβάνουν πολλά ευαίσθητα είδη παντοπωλείου.

Εκεί ζουν μερικές εκατοντάδες μέλη της φυλής Χαβασουπάι (Havasupai) φυλών. Το Supai διαθέτει το δικό του μικροσκοπικό ταχυδρομείο, όπου η αλληλογραφία και τα αντικείμενα που διακινούνται από ή προς αυτό, γίνονται με έναν παλιό και σίγουρο τρόπο.

Ο ταχυδρόμος πρέπει να κάνει ένα ταξίδι, περίπου, 100 χιλιομέτρων στις χείλος του φαραγγιού, από το Peach Springs, στο Supai. Το ελικόπτερο είναι δαπανηρό και επικίνδυνο να πεταξει λόγω των ισχυρών ανέμων.

Έτσι, η ασφαλέστερη μέθοδος μεταφοράς είναι το μουλάρι! Και όχι μόνο ένα, αλλά ένα «τρένο» με μουλάρια και άλογα.

Πρόκειται για ένα καραβάνι με έως και 50 ζώα, που καθοδηγούνται από ατρόμητους αναβάτες, μεταφέροντας έως και 100 ​​κιλά το καθένα. Φορτία με από αλληλογραφία και διάφορα πακέτα.

Υπάρχουν δύο «τρενάκια» με μουλάρια, ώστε να υπάρχει συνεχής εξυπηρέτηση. Το ένα ξεκουράζεται στο χωριό και φεύγει την επομένη, όταν φτάνει το δεύτερο.

Υποβρύχιο ταχυδρομείο

Το Βανουάτου, ένα νησιωτικό έθνος στον Ειρηνικό Ωκεανό, που αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ωστόσο, υπάρχει εκεί μια εγκατάσταση, η οποία είναι ήδη βυθισμένη κάτω από τα νερά. Το μοναδικό υποβρύχιο ταχυδρομείο του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στο Hideaway Marine Sanctuary, περίπου τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

 

Οι ώρες λειτουργίας αναρτώνται σε μια κοντινή παραλία και μια ειδική σημαία ανυψώνεται σε σημαδούρα για να επιπλέει στην επιφάνεια, όταν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, που φορούν εξοπλισμό κατάδυσης, μπαίνουν στο ταχυδρομείο.

Το ταχυδρομείο άνοιξε το 2003 και αρκετά μέλη του προσωπικού του πήραν μαθήματα καταδύσεων για να δουλέψουν.

Οι δύτες που κολυμπούν στην περιοχή, μπορούν να ταχυδρομήσουν από εκεί ειδικές αδιάβροχες καρτ ποστάλ και το προσωπικό θα βοηθήσουν για τη μεταφορά τους.

Επειδή οι καρτ ποστάλ δεν μπορούν να σφραγιστούν με το παραδοσιακό μελάνι, η Vanuatu Post δημιούργησε μια ειδική συσκευή ανάγλυφων σφραγίδων.

Ταχυδρομείο στο Έβερεστ

Με τα ταχυδρομεία που κλείνουν κατά εκατοντάδες σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας, αυτό που δεν το αγγίζει η εξέλιξη.

Είναι αυτό που βρίσκεται στο στρατόπεδο βάσης, του Έβερεστ, στο Νεπάλ.Το ταχυδρομείο, το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια σκηνή, υπάρχει στο ίδιο σημείο από το 2008.

Θεωρείται, μάλιστα, το υψηλότερο ταχυδρομικό γραφείο στον κόσμο, καθώς το υψόμετρο του είναι στα 5.300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ωστόσο, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σε αυτό το υψόμετρο, το ταχυδρομείο δεν λειτουργεί όλον τον χρόνο, από τα τέλη Απριλίου έως τον Αύγουστο κάθε έτους, όταν οι συνθήκες επιτρέπουν την προσωρινή διαδρομή από το στρατόπεδο βάσης στην πόλη Τινγκρί (Tingri).

Αυτό το απομακρυσμένο ταχυδρομείο λειτουργεί από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, χωρίς να περιλαμβάνεται κάποιο διάλειμμα το μεσημέρι για τους τρεις εργαζόμενους.

Το ταχυδρομείο του Βόρειου Πόλου

Το Νέο Άλεσουντ (Ny-Alesund) της Νορβηγίας, είναι ο βορειότερος αστικός οικισμός στον κόσμο που φιλοξενεί περισσότερους από 10 ερευνητικούς σταθμούς, οι οποίοι προσελκύουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Έχει, επίσης, 30 κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι γίνονται 120. Είναι επίσης ο τόπος του βορειότερου ταχυδρομικού γραφείου στον κόσμο.

Ενώ η προέλευση της πόλης σχετίζεται με την εξόρυξη ορυκτών και τις αποστολές προς το Βόρειο Πόλο, σήμερα η δραστηριότητα της στρέφεται σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και τον τουρισμό.

Το μικρό ταχυδρομείο γραφείο του οικισμού υπάρχει σε μεγάλο βαθμό για να εξυπηρετήσει τους τουρίστες, οι οποίοι φθάνουν στην πόλη μέσω κρουαζιερόπλοιων.

Το Ny-Alesund έχει χρησιμεύσει ως βάση για αποστολές στον Βόρειο Πόλο και, δεδομένου ότι είναι το πιο κοντινό ταχυδρομείο προς το… εργαστήριο του Αγιοβασίλη, δέχεται χιλιάδες γράμματα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το ταχυδρομείο στο ποτάμι

Το J.W. Westcott II, είναι το μόνο πλωτό ταχυδρομείο στις ΗΠΑ, και ενδεχομένως σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα σκάφος 14 μέτρων που διασχίζει τον ποταμό Ντιτρόιτ, από το 1895.

Το J.W. Το Westcott II, εξυπηρετεί τα φορτηγά πλοία που διασχίζουν τον ποταμό και το σκάφος είναι επίσημα εγγεγραμμένο ως ταχυδρομείο από το 1948.

 

Το σύνθημα της εταιρείας είναι «το ταχυδρομείο στο δοχείο», το οποίο κυριολεκτικά περιγράφει πως γίνεται η παράδοση της αλληλογραφίας, ακόμη και σήμερα, με ένα κάδο και ένα σχοινί.

Με την τεχνολογική εξέλιξη και τα e-mail το J.W. Η Westcott έχει μειώσει τον όγκο αλληλογραφίας, ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να υπάρχει, παραδίδοντας δέματα.

Ταχυδρομείο σε ηφαίστειο

Στο απομονωμένο νησί Αογκασίμα (Aogashima), που είναι ένα ενεργό ηφαίστειο, υπάρχει ένα ταχυδρομικό κουτί στον κρατήρα του βουνού Γιασούρ (Yasur), όπου οι επισκέπτες μπορούν να στείλουν γράμματα μακριά από τη… λάβα!

Και το ταχυδρομείο του είναι μικροσκοπικό και βρίσκεται μέσα στην πλαγιά του κρατήρα. Το νησί Aogashima είναι ένα ηφαίστειο, στην πραγματικότητα 4 αλληλεπικαλυπτόμενες καλντέρες, με πληθυσμό λιγότερα από 200 άτομα, που είναι κυρίως αγρότες ή ψαράδες.

 

Απέχει, περίπου 300 χιλιόμετρα από το Τόκιο και το ηφαίστειο θεωρείται ενεργό, έστω και αν η τελευταία έκρηξη του ήταν το 1785, από την οποία έχασαν τη ζωή τους οι μισοί κάτοικοι.

Αυτοί που ζουν σήμερα εκεί, έχουν το πλεονέκτημα ενός συστήματος ειδοποίησης για έκρηξη του ηφαίστειου που λειτουργεί από το Ιαπωνικό Μετεωρολογικό Οργανισμό από το 2007.

Το ταχυδρομείο του πιγκουίνου

Το «Penguin Post Office» στην Ανταρκτική, είναι ίσως το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της ηπείρου.
Το λεγόμενο «ταχυδρομείο του πιγκουίνου» βρίσκεται στο Πορτ Λοκρόι της Ανταρκτικής, και είναι το νοτιότερο ταχυδρομικό γραφείο στον κόσμο.

 

Είναι ανοιχτό για λιγότερο από 5 μήνες το χρόνο, από το Νοέμβριο έως τον Μάιο. Ποιος χρησιμοποιεί το ταχυδρομείο;

Ενώ το Port Lockroy έχει χιλιάδες κατοίκους, οι περισσότεροι είναι… πιγκουίνοι. Έτσι οι 70.000 ταχυδρομικές κάρτες που αποστέλλονται ετησίως από το γραφείο, όπου εργάζονται τέσσερα άτομα, προέρχονται κυρίως από τους 18.000 περίπου τουρίστες που φθάνουν κάθε χρόνο μέσω κρουαζιερόπλοιων.

Το… διαστημικό ταχυδρομείο

Το διαστημικό ταχυδρομείο της Κίνας, βρίσκεται 343 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, επί του διαστημοπλοίου Shenzhou-8. Είναι ένα ταχυδρομείο στην κυριολεξία εκτός αυτού του κόσμου.

Το «Ταχυδρομείο Διαστήματος της Κίνας», το οποίο ιδρύθηκε το 2011, έχει δύο φυλάκια. Ένα για τον έλεγχο της αλληλογραφίας στην Αεροπορική Διοίκηση του Πεκίνου και ένα πάνω στο διαστημικό σκάφος Shenzhou-8.

 

Το ταχυδρομείο έχει ακόμα το δικό του ταχυδρομικό κώδικα και μια ειδική σφραγίδα που γράφει «Πεκίνο» και «Διάστημα».

Τα μηνύματα υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω του επίγειου παραρτήματος, αλλά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να δρομολογηθούν μέσω υπολογιστή στο μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος και επιστρέφοντας στη Γη εκτυπώνονται ως αναμνηστικά.

Ενώ αυτό το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κυκλικού κόμβου μπορεί να είναι συναρπαστικό μόνο για τους αληθινούς λάτρεις του Διαστήματος, οι Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι θα επιτρέψει την επικοινωνία του κοινού με τους αστροναύτες, όσο βρίσκονται στο Διάστημα.

Πηγή: Top Tenz

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.