ΤΟΠΟΙ

Το βουνό που τρώει τους άνδρες!

Βρίσκεται ψηλά στις Άνδεις, στη νοτιοδυτική Βολιβία.

Το Κέρο Ρίκο (Cerro Rico) έχει σχήμα κώνου και στα ισπανικά σημαίνει το «πλούσιο βουνό». Απέκτησε το όνομα από Ισπανούς αποίκους για τις τεράστιες ποσότητες αργύρου που περιείχε.

Το 1545 δημιουργήθηκε μια μικρή πόλη εξόρυξης στους πρόποδες του βουνού και περίπου τρία εκατομμύρια ντόπιοι αναγκάστηκαν να εργαστούν στα ορυχεία. Εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν σε δυστυχήματα ή από υπερβολική εργασία, πείνα και ασθένειες. Πέντε αιώνες αργότερα, οι συνθήκες μέσα στο βουνό άλλαξαν ελάχιστα.

Δεκάδες άντρες και αγόρια πεθαίνουν ακόμη στα ορυχεία από σπηλιές που καταρρέουν. Η εξόρυξη που γίνεται για αιώνες, έχει αφήσει το βουνό γεμάτο χιλιάδες τρύπες και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσει ολόκληρο! Μάλιστα, παρατηρήθηκε και μείωση του ύψους του κατά μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Ο ιστορικός Εντουάρντο Γκαλεάνο (Eduardo Galeano) εκτιμά ότι κάπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Κέρο Ρίκο από τον 16 αιώνα. Όμως, οι κριτικοί πιστεύουν ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός και ενδεχομένως να περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την περιοχή γύρω από τα ορυχεία και όχι μόνο όσους έχασαν τη ζωή τους.

Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι πέθαναν εκεί, ωστόσο το Κέρο Ρίκο απέκτησε το παρατσούκλι «το βουνό που τρώει τους άντρες».

Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από πνευμονοκονίαση, μία ασθένεια των πνευμόνων που προκαλείται από την αναπνοή σκόνης. Συνήθως στα σύγχρονα ορυχεία η σκόνη εμποδίζεται από μια συνεχή ροή νερού που κατευθύνεται έξω από την άκρη του τρυπανιού. Όμως, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο Κέρο Ρίκο. Σ΄ αυτό η σκόνη παρασύρεται πίσω στο ορυχείο, όπου εισπνέεται από τους ανθρακωρύχους. Όταν εισέλθει στους πνεύμονες, προκαλεί ουλές στους ιστούς και χρόνια συμπτώματα όπως βρογχίτιδα, πυρετό, πόνο στο στήθος, απώλεια βάρους, αδυναμία και τελικά θάνατο.

Πολύ λίγοι ζουν μέχρι την ηλικία των σαράντα. Σύμφωνα με την τοπική Ένωση Χήρων, κάθε μήνα μένουν χήρες 14 γυναίκες! Σήμερα, τα ορυχεία δεν παράγουν πλέον τις ποσότητες του 18ου αιώνα.

Πηγή: Amusing Planet

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.