ΕΡΕΥΝΑ

Σπειροειδείς γαλαξίες από υπερυπολογιστές!

Εξαιρετικές προσομοιώσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες!

Οι προσομοιώσεις αυτές χρειάστηκαν μήνες για να ολοκληρωθούν και τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για το σχηματισμό γαλαξιών

Αν κοιτάξουμε ένα τηλεσκόπιο, ένας γαλαξίας μοιάζει με μια μοναδική, αφρώδη οντότητα. Αλλά από κοντά, είναι ένα από τα πιο σύνθετα συστήματα του σύμπαντος, ένα συγκρότημα από δισεκατομμύρια αστέρια, αστρικά κατάλοιπα, σκόνη και αέριο που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο.

Αλλά οι γαλαξίες είναι μια πρόκληση για μελέτη. Έτσι, οι ερευνητές στο έργο Auriga δημιούργησαν μια τεράστια προσομοίωση, που απεικονίζει το σχηματισμό ενός σπειροειδούς γαλαξία.

Ελπίζουν ότι το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως βασική γραμμή για να μάθουν οι επιστήμονες πώς έχει αναπτυχθεί και πώς έχει αλλάξει ο γαλαξίας κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Η ομάδα των ερευνητών, με έδρα τη Γερμανία, χρησιμοποίησε δύο υπερκομπιούτερ, το Hornet και το SuperMUC, με νέο κώδικα ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος περιλάμβανε μοντέλα βαρύτητας, σχηματισμού αστεριών, υδροδυναμικής αερίου, υπερκαινογόνων και μαγνητικών πεδίων μεταξύ σύννεφων αερίου και σκόνης.

Στη συνέχεια έτρεξαν 30 προσομοιώσεις γαλαξιών σε υψηλή ανάλυση και έξι σε πολύ υψηλή ανάλυση κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του προγράμματος Auriga, άλλες προσπάθειες προσομοίωσης του σχηματισμού γαλαξιών έχουν οδηγήσει σε γαλαξίες που δεν ήταν αρκετά σωστοί, με περίεργες εξογκώσεις έως ασυνήθιστες περιστροφές, που δεν ήταν σύμφωνες με τις παρατηρήσεις των αστρονόμων στον ουρανό.

Το νέο έργο προσπάθησε να διορθώσει αυτά τα λάθη με την προσθήκη στοιχείων και άλλων προσομοιώσεων, ειδικά των μαγνητικών πεδίων.

Η προσομοίωση δημιούργησε σπειροειδείς γαλαξίες που φαίνεται να συμμορφώνονται με αυτό που οι επιστήμονες γνωρίζουν για τους γαλαξίες παρόμοιου μεγέθους με το δικό μας.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στις Μηνιαίες Ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

«Το αποτέλεσμα του έργου Auriga είναι ότι οι αστρονόμοι θα μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν την εργασία μας για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών, όπως οι ιδιότητες των δορυφορικών γαλαξιών και τα πολύ παλιά αστέρια που βρίσκονται στο φωτοστέφανο που περιβάλλει τον γαλαξία», αναφέρουν εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Θεωρητικών Μελετών της Χαϊδελβέργης, που είναι ο κύριος συγγραφέας του εγγράφου.

Εκτός από τη δημιουργία μιας γραμμής βάσης για τη μελέτη του σχηματισμού γαλαξιών, τα μοντέλα είναι επίσης απλά όμορφα, δείχνοντας την μαγευτική ομορφιά του σύμπαντος.

Πηγή: Smithsonian

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s