ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τι λέει ο σκύλος με τις κινήσεις του!

Η αποκωδικοποίηση της συμπεριφοράς του!

Τα σκυλιά μπορεί να μην μιλάνε, αλλά η συμπεριφορά τους αποτελεί κάτι σαν παντομίμα. Όλα κάνουν τις ίδιες κινήσεις όταν θέλουν να μας πουν κάτι. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μάθουμε τους κώδικες επικοινωνίας.

Και όπως θα διαπιστώσετε, όσοι έχετε σκύλο, οι κινήσεις αυτές είναι από τις πιο συνηθισμένες του τετράποδου φίλου μας.

-Το σκυλί είναι χαλαρό με την ουρά του χαμηλά. Τα αυτιά του είναι τεντωμένα, αλλά δεν δείχνουν προς τα εμπρός. Το στόμα του είναι ελαφρώς ανοιχτό, και η γλώσσα του είναι χαλαρή, σαν να χαμογελά.

Τι σημαίνει: «Γεια σου, φίλε!» Το κουτάβι σας είναι σε μια ήρεμη, χαλαρή κατάσταση και έτοιμο για παιχνίδια και χαρούλες.

-Το σκυλί με το σώμα του να γέρνει προς τα εμπρός. Τα αυτιά του είναι όρθια, και γωνιακά προς τα εμπρός, και το στόμα του είναι κλειστό. Η ουρά του μπορεί να είναι οριζόντια ή προς τα πάνω.

Τι σημαίνει: Το σκυλί σας παρακολουθεί με προσοχή σε ένα σημείο, γιατί κάτι που είδε ή άκουσε και είναι σε υψηλό συναγερμό, προσπαθώντας να διακρίνει αν βρίσκεται μπροστά σε μια απειλή.

Είναι πιθανό να παραμείνει σε αυτή τη θέση του φρουρού μέχρι να αισθανθεί ασφαλής και τότε να απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο χώρο.

-Το σκυλί σας στέκεται, γέρνοντας λίγο προς τα εμπρός. Το σώμα και τα πόδια του είναι τεντωμένα με τις τρίχες της πλάτης και του λαιμού να είναι σηκωμένες.

Η ουρά του είναι άκαμπτη, χωρίς να παίζει παιχνιδιάρικα. Το στόμα του είναι ανοιχτό, δείχνοντας τα δόντια του.

Τι σημαίνει: «Μείνετε μακριά μου»! Αυτό το σκυλί υποστηρίζει την κοινωνική του κυριαρχία και αφήνει τους άλλους να γνωρίζουν ότι μπορεί να επιτεθεί αν δεν κινηθούν ανάλογα. Ένας σκύλος σε αυτή τη στάση θα μπορούσε να είναι είτε επιθετικός, είτε αμυντικά επιθετικός.

Εάν συναντήσετε ένα σκυλί σε αυτή την κατάσταση, παίξτε το ασφαλής και γυρίστε πίσω αργά χωρίς να κάνετε επαφή με τα μάτια.

-Όταν πλησιάζει ένα άλλο σκυλί, το σκυλί σας ξαπλώνει με την πλάτη του και με την ουρά του να μπαίνει ανάμεσα στα πόδια του. Τα αυτιά του είναι επίπεδα και δεν κάνει άμεση επαφή με τα μάτια του άλλου σκύλου που στέκεται πάνω του.

Τι σημαίνει: «Έρχομαι ειρηνικά χωρίς όρεξη για καυγά»! Ο σκύλος σας εμφανίζει σημάδια υποταγής σε ένα πιο κυρίαρχο σκυλί, μεταφέροντας την απόλυτη παράδοση για να αποφύγει τη φυσική αντιπαράθεση.

Άλλα, λιγότερο προφανή, σημάδια υποταγής είναι τα αυτιά πίσω από το κεφάλι, να κοιτάζει αλλού, τα δόντια να είναι σφιγμένα.

-Το σκυλί σας σκύβει με την πλάτη του τεντωμένη, την ουρά κρυμμένη. Οι ώμοι του είναι σφιγμένοι, όπως και τα χείλη του, ενώ αποφεύγει να σας κοιτάζει.

Τι σημαίνει: «Είμαι φοβισμένος, αλλά θα πολεμήσω αν χρειαστεί». Τα ένστικτα του σκύλου για αγώνα έχουν ενεργοποιηθεί. Είναι καλύτερο να κρατήσετε αποστάσεις από έναν σκύλο σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση, επειδή θα μπορούσε να επιτεθεί.

-Κοιτάζετε του σκυλί σας κατάματα. Το σκυλί σας κοιτάζει μακριά από εσάς. Σας ρίχνει κλεφτές ματιές και στη συνέχεια ξανακοιτάζει μακριά. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, γλείφει τις πατούσες και χασμουριέται.

Τι σημαίνει: «Δεν ξέρω τι συμβαίνει και με κοιτάζεις». Το σκυλί σας δεν ξέρει τι να κάνει με την κατάσταση, την οποία εσείς δεν του εξηγείτε, και αρκείται να δείξει ότι περιμένει κίνηση από μέρους σας.

Με το γλύψιμο των ποδιών και το χασμουρητό σημαίνει πως δεν έχει όρεξη για πολλά, και καλύτερο θα ήταν να του αφήσετε λίγο χώρο για την ηρεμία.

-Ο σκύλος σας έχει τα μπροστινά πόδια του λυγισμένα και χαμηλώνει στο έδαφος με το πίσω μέρος του στον αέρα. Το σώμα της είναι χαλαρό, και η ουρά της είναι ψηλά και κουνιέται από τη μία πλευρά στην άλλη.

Τι σημαίνει: «Ας παίξουμε»! Αυτή είναι η κλασική στάση, που είναι γνωστή στους εκπαιδευτές σκυλιών και στους συμπεριφοριστές ως «πλώρη παιχνιδιού». Είναι ένα σημάδι για διασκέδαση και βόλτα.

-Γυρίζετε στο σπίτι και το σκυλί σας τρέχει να σας υποδεχτεί. Στέκεται στα πίσω πόδια και δεν μπορεί να σταματήσει να κουνιέται.

Τι σημαίνει: «Σ ‘αγαπώ τόσο πολύ είσαι ο καλύτερος φίλος μου για πάντα»! Το κουτάβι σας είναι πολύ χαρούμενο που το αφεντικό του είναι πίσω. Αυτό το μεγάλο τέντωμα είναι κάτι που τα σκυλιά δεν το κάνουν σε όλους.

Το κρατούν μόνο αυτό για τους ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά. Δείξτε του ότι αισθάνεστε τον ίδιο τρόπο με ένα καλό τρίψιμο της κοιλιάς και μια χούφτα από τις αγαπημένες του λιχουδιές.

Πηγή:Mental Floss / Εικόνες Pexels

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.