ΤΕΧΝΗ

Η πανάρχαια βουδιστική ζωγραφική!

Πολύχρωμα έργα τέχνης μοναδικής ομορφιάς και μεγάλης αξίας!

Η ζωγραφική τέχνη Τάνγκα (Thangka) απαιτεί δια βίου μάθηση και πλήρη αφοσίωση, με τους σπουδαστές της να εργάζονται από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ καθημερινά.

Η σπουδές και η εξάσκηση τους γίνεται στο Θιβέτ και κυρίως στην πόλη Κουάμντο (Qamdo) που είναι το σπίτι αυτών των εντυπωσιακά λεπτομερών βουδιστικών έργων ζωγραφικής και οι δεξιότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πίνακα Thangka μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Η αξία των έργων αυτών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς συνδιάζουν την ξεχωριστή τεχνική, που δεν αλλάζει εδώ και 300 χρόνια, με τήρηση της συμβολικής ιστορίας της και των παραδόσεων της βουδιστικής κουλτούρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2014, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος και ο συλλέκτης έργων τέχνης Λιου Γικιάν (Liu Yiqian) κατέβαλε το ποσό ρεκόρ των 45 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ιστορικό έργο τέχνης Thangka σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ.

Η Thangka είναι η ζωγραφική πάνω σε βαμβακερό ή μεταξωτό ύφασμα με κυρίαρχο θέμα μια βουδιστική θεότητα. Έπίσης, εικονίζονται συχνά πολύπλοκες συνθέσεις που περιλαμβάνουν πολλές πολύ μικρές φιγούρες.

Αυτά τα έργα είναι παραδοσιακά διατηρημένα και σχεδιάστηκαν για να εμφανίζονται, συνήθως για πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα, σε τοίχους μοναστηριών, ως μέρος των θρησκευτικών φεστιβάλ.

Πηγές: CGTN και Wikipedia

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s