ΤΟΠΟΙ

Οι μεσαιωνικοί ουρανοξύστες!

Βρίσκονται σε πόλη στην άκρη ενός γκρεμού στην Ισπανία!

Χτισμένοι τον Μεσαίωνα, οι ουρανοξύστες της Κουένκα (Cuenca), στέκονται ανισομερώς κατασκευασμένοι στην άκρη ενός γκρεμού, προσφέροντας στους κατοίκους εκπληκτική θέα στην ισπανική ύπαιθρο.

Το ύψος τους εξαρτάται από την οπτική πλευρά που βρίσκεται ο καθένας, ενώ όταν είσαι κάτω από αυτούς αισθάνεσαι σαν να είναι έτοιμοι να πέσουν και να σε πλακώσουν!

Η πόλη των 55.000 κατοίκων, είναι σκαρφαλωμένη σε απόκρημνες βουνοκορφές με θέα στα φαράγγια των ποταμών Ουεκάρ (Huécar) και Χουκάρ (Júcar), σε υψόμετρο περίπου 950 μέτρων, 170 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδρίτης.

Η Κουένκα συνδυάζει το φυσικό τοπίο και τους πύργους πάνω από την ισπανική ύπαιθρο, για τους οποίους έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από το θρυλικό μυθιστόρημα του Μιγκέλ Θερβάντες, τον «Δον Κιχώτη».

Αποτελεί ένα εκπληκτικά καλά διατηρημένο παράδειγμα μεσαιωνικής οχυρωμένης πόλης, που χτίστηκε αρχικά από τους Μαυριτανούς τον 8ο αιώνα, και είχε μουσουλμάνους και χριστιανούς ηγεμόνες.

Κατακτήθηκε από τον Αλφόνσο Η’ της Καστίλης τον 12ο αιώνα και καταστράφηκε εν μέρει στον πόλεμο της Χερσονήσου, ένα τμήμα των ναπολεόντειων πολέμων, στις αρχές του 1800.

Αν και μόνο ένας πύργος, δύο πέτρινα τετράγωνα και μια αψίδα παραμένουν από τα οχυρωματικά τείχη της, σώζονται πολλά άλλα σημαντικά κτήρια, όπως ο πρώτος γοτθικός καθεδρικός ναός της Ισπανίας, και τα ερείπια του αραβικού φρουρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της αρχιτεκτονικής της, η Unesco κήρυξε την Κουένκα μια περιοχή παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1996.

Πώς όμως δημιουργήθηκαν αυτοί οι «ουρανοξύστες»; Οι οχυρώσεις που έγιναν σήμαιναν ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος για την επέκταση της πόλης, οπότε τα σπίτια «ψήλωναν», με την κατασκευή λεπτών κτιρίων, ώστε να φιλοξενηθεί ο αυξανόμενος πληθυσμός.

Παραμένει ασαφές πότε χτίστηκαν αυτοί οι «ουρανοξύστες», αλλά οι εμπειρογνώμονες τους χρονολογούν στον ύστερο Μεσαίωνα, ενδεχομένωνς μεταξύ του 11ου και του 15ου αιώνα. Αυτό έκανε τους «ουρανοξύστες» της Κουένκα μεταξύ των παλαιότερων στον κόσμο.

Οι αρχιτέκτονες της εποχής προσαρμόστηκαν στο ορεινό τοπίο, χτίζοντας πάνω στους βράχους, πράγμα που οδήγησε σε κτίρια με πολλές γωνίες, τα οποία φαίνεται να έχουν διαφορετικά ύψη ανάλογα με την οπτική γωνία του θεατή.

Από τη μία πλευρά της οδού Αλφόνσο, στη γειτονιά Σαν Μάρτιν, τα κτίρια φαίνονται να έχουν ύψος μεταξύ τριών και πέντε ορόφων. Ωστόσο, για κάποιον που στέκεται στην παρακείμενη οδό Σάντα Καταλίνα, η οποία βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση, τα ίδια κτίρια φαίνεται να ανέρχονται μεταξύ 10 και 12 ορόφων.

Μερικά από τα πιο συναρπαστικά παραδείγματα από τους «ουρανοξύστες» της Κουένκα, είναι τα διάσημα κρεμαστά σπίτια, τα οποία διαθέτουν ξύλινα μπαλκόνια που εκτείνονται πάνω από τον ποταμό Huécar.

Τα κρεμαστά σπίτια δεν έχουν υποστεί σημαντικές αλλάγές, όπως πολλά άλλα στην πόλη, και εξακολουθούν να διατηρούν όλα τα αρχικά στοιχεία τους. Τρία από αυτά είναι επισκέψιμα και ανάμεσα τους είναι το Μουσείο Ισπανικής Αφηρημένης Τέχνης.

Μερικοί από τους 55.000 κατοίκους της Κουένκα εξακολουθούν να ζουν σε αυτούς τους «ουρανοξύστες», πολλοί από τους οποίους έχουν ανακαινισθεί από τον προηγούμενο αιώνα.

Το μόνο πρόβλημα για τους ενοίκους είναι η έλλειψη ανελκυστήρων, αλλά αντισταθμίζεται από την εκπληκτική θέα στην ιστορική πόλη και το καταπράσινο τοπίο.

Πηγή: BBC

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s