ΤΟΠΟΙ

Σπίτια μέσα σε λάκκους!

Εκεί γυρίστηκαν και σκηνές για το Star Wars!

Οι κάτοικοι σε πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στα ζεστά κλίματα, ζουν παραδοσιακά σε σπηλιές για να ξεφύγουν από τη ζέστη.

Όμως, οι Βέρβεροι στο μικρό χωριό Ματμάτα (Matmata), στη νότια Τυνησία, σε αντίθεση με τις περισσότερες γνωστές υπόγειες κατοικίες, τα σπίτια δεν είναι χτισμένα στην πλευρά των βουνών.

Δημιουργούνται με το σκάψιμο ενός μεγάλου λάκκου στο έδαφος, σαν αυλή και στη συνέχεια φτιάχνονται σπηλιές στις πλευρές των σπηλιών σκουπιδιών σκάβονται για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες του.

Μερικές φορές, οι αυλές που βρίσκονται κοντά επικοινωνούν μέσα από τούνελ, σαν αυτά των ορυχείων, σχηματίζοντας έτσι έναν μεγάλο υπόγειο λαβύρινθο.

Το Matmata και μια χούφτα παρόμοιων χωριών σε όλη την Τυνησία βρίσκονται μέσα σε βράχους από ψαμμίτη, ο οποίος είναι αρκετά μαλακός, που σκάβεται με εργαλεία χειρός.

Παράλληλα, είναι αρκετά ανθεκτικός ώστε να διατηρούνται τα υπόγεια σπίτια επί αιώνες, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής, οι Βέρβεροι, έχουν δημιουργήσει σπίτια στο έδαφος με αυτόν τον τρόπο για περισσότερο από χίλια χρόνια.

Το οροπέδιο Matmata, όπου υπάρχουν αυτά τα είδη των κατοικιών, βρίσκεται δίπλα σε μια στενή λωρίδα γης, που είναι το μόνο μονοπάτι μεταξύ της Λιβύης και της Τυνησίας.

Από αυτή την περιοχή έχουν περάσει αρκετοί εισβολείς στη διάρκεια των αιώνων, αναγκάζοντας τους Βέρβερους να υποχωρήσουν στο οροπέδιο όπου άρχισαν να σκάβουν τα σπίτια τους ψηλά στα βουνά.

Αργότερα, καθώς οι σχέσεις με τους Άραβες εισβολείς έγιναν πιο φιλικές, άρχισαν να αισθάνονται πιο ασφαλείς και πολλοί μετακόμισαν προς τα κάτω και φτιάχνοντας τα σπίτια τους στις χαμηλές πλαγιές του βουνού και αργότερα στις πεδιάδες.

Σήμερα, αυτές οι κατοικίες σπηλαίου αποτελούν σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Μάλιστα, το σπίτι του Λουκ Σκαϊγουόκερ, στο Star War, είναι ένα υπόγειο ξενοδοχείο που ονομάζεται Sidi Driss.

Πηγή:Amusing Planet και Wikimedia Commons

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s