ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι μυστικοί Νίντζα της φύσης!

Χαριτωμένα ζώα που δείχνουν τα δόντια τους!

Με τα χνουδωτά πρόσωπα, τη δειλή συμπεριφορά και το μικρό μέγεθος, μερικά ζώα δεν φαίνονται από μακριά τόσο επικίνδυνα, αλλά είναι σκληροί μαχητές και ορισμένα από αυτά επιτίθενται σαν Νίντζα βγάζοντας και ανάλογες κραυγές!

Ωστόσο, παρά την χαριτωμένη, ή αδύναμη εμφάνισή τους, η εξέλιξη έχει προικίσει μια χούφτα ζώων με ειδικές ικανότητες που τα καθιστούν μια υπολογίσιμη δύναμη της φύσης.

Νορβηγικά Λέμινγκς 

Είναι παχουλά τρωκτικά μήκους μόλις 155 χιλιοστών, που καλύπτονται από παχύ καφέ, λευκή και πορτοκαλί γούνα.

Ζουν στη Σκανδιναβική Αρκτική κρυμμένα κατω από θάμνους.Τα πλάσματα αυτά έχουν μια φήμη – η οποία είναι εντελώς κατασκευασμένη – για τη διάπραξη μαζικής αυτοκτονίας ρίχνοντας τους εαυτούς τους από γκρεμούς.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα νορβηγικά lemmings έχουν ένα άγριο ένστικτο επιβίωσης. Οι ισχυροί κοπτήρες τους είναι ένα επικίνδυνο, μερικές φορές ακόμη και θανατηφόρο όπλο.

Αντιμέτωποι με ένα θηρευτή πολύ πιο μεγάλο από το μέγεθος τους, δεν το βάζουν στα πόδια. Αντίθετα ορμάνε επάνω του και τον δαγκώνουν, βγάζοντας δυνατές κραυγές.

Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν επιθέσεις νορβηγικών lemmings σε γάτες, αρπακτικά και ακόμη και μεγάλα σκυλιά.

Αυτή η επιθετικότητα μπορεί να είναι αποτελεσματική εναντίον μικρών αρπακτικών, όπως για παράδειγμα, οι νυφίτσες και τα κουνάβια, λένε οι ερευνητές που ασχολούνται με αυτά.

Ιαπωνικά σαλιγκάρια

Δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί πως υπάρχουν επικίνδυνα σαλιγκάρια. Όχι γιατί είναι δηλητηριώδη, αλλά γιατί έχουν εντυπωσιακούς μηχανισμούς άμυνας απέναντι στους εχθρούς τους.

Αυτά είναι δύο είδη που ζουν στην Άπω Ανατολή. Το Karaftohelix gainesi από το Χοκάιντο, στην Ιαπωνία και το K. selskii από την ανατολική Ρωσία.

Αυτά τα σαλιγκάρια χρησιμοποιούν τα μυώδη σώματα τους για να κουνήσουν το κέλυφος σαν ρόπαλο όταν τα πλησιάζουν αρπακτικά και κυρίως σκαθάρια που τα ταλαιπωρούν.

Τι κάνουν; Αντί να κρύβονται μέσα στα κελύφη τους, χτυπάνε τους επιτιθέμενους με ένα απίστευτο τρόπο.

Στρέφουν τα κελύφη τους σχεδόν 180 μοίρες σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, και τα μετατρέπουν σε ρόπαλα συνθλίβοντας τα σκαθάρια.

Αργοί Λόρις

Τα μικρά πρωτεύοντα (όπως μπαμπουίνοι και λεμούριοι) με τα τεράστια στρογγυλά μάτια και τα αξιολάτρευτα πρόσωπα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαριτωμένα, αλλά έχουν έναν θανατηφόρο άσσο στο μανίκι τους.

Αυτά τα μικρά ζώα μπορούν με το δάγκωμα τους να προκαλέσουν στα θύματα τους αναφυλακτικό σοκ, το οποίο μερικές φορές είναι θανατηφόρο.

Όταν απειλείται, ένα Λόρις (Loris)θα σηκώνει συχνά τα χεράκια του πάνω από το κεφάλι του. Μοιάζει με ένα σημάδι παράδοσης, αλλά αυτό είναι μια αμυντική στάση, φέρνοντας έναν αδένα που υπάρχει γύρω από τον αγκώνα του κοντά στο στόμα του.

Συνδυάζοντας το έλαιο που εκκρίνεται από τον αδένα με το σάλιο, δημιουργεί ένα ισχυρό δηλητήριο, το οποίο στη συνέχεια απλώνεται στην κορυφή του κεφαλιού του, καθιστώντας το τοξικό για κάθε θηρευτή.

Ο Λόρις (Nycticebus pygmaeus)μπορεί επίσης να κρατήσει το δηλητήριο στο στόμα του, και να το μεταδώσει με ένα δάγκωμα, καθώς οι κοπτήρες βοηθούν στη διοχέτευση του υγρού σε οποιαδήποτε πληγή.

Τα μικρά θαλασσοπούλια

Τα νεογνά ενός πουλιού της θάλασσας, του Φουλμάρου (Fulmar), έχουν ένα αηδιαστικό, αλλά αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτούς που προσπαθούν να τα αρπάξουν από τις φωλιές τους: τον εμετό τους!

Το στομάχι τους παράγει ένα συμπυκνωμένο λάδι που μένει αφού χωνέψουν το φαγητό τους. Όταν βλέπουν τον εχθρό τους το εκτοξεύουν από το στόμα τους.

Το υγρό αυτό έχει βρεθεί ότι περιέχει έλαια από φυσαλίδες φάλαινας.Η μυρωδιά του εμετού δεν είναι μόνο βαθιά δυσάρεστη, αλλά είναι επίσης θανατηφόρα.

Φράζει τα φτερά των αρπακτικών θαλάσσιων πτηνών, όπως οι γλάροι, και όταν προσπαθούν συχνά να τα ξεπλύνουν στη θάλασσα, δεν μπορούν να ξαναπετάξουν και πνίγονται.

Εκτός από τους γλάρους οι νεοσσοί Fulmar έχει αναφερθεί ότι σκοτώνουν με την επίθεση του εμετού, διάφορα άλλα πουλιά όπως κουκουβάγιες και ερωδιοί, ενώ και λαγοί που έχουν βρεθεί νεκροί καλυμμένοι με το λάδι.

Ο μουστακαλής Φρύνος

Ένα είδος φρύνου το Leptobrachium boringii, που ζει στη Νότια Κίνα, χαρακτηρίζεται από τα μουστάκια που έχουν τα αρσενικά. Βγαίνουν στο επάνω χείλος και είναι από κερατίνη, την ίδια πρωτεΐνη που σχηματίζει τα νύχια μας.

Τα μουστάκια αυτά, που είναι σαν 10-15 τρίχες, μπορούν να αναπτυχθούν και να φτάσουν τα πέντε χιλιοστά. Όταν βρεθούν μπροστά στον εχθρό τους, τα μουστάκια-νύχια βγαίνουν από το δέρμα, σαν αυτά του Γούλβεριν, και τρυπούν τον επιτιθέμενο.

Τρυπούν ακόμα και τα χέρια των ανθρώπων που τα πιάνουν, αλλά δεν είναι αρκετά αιχμηρά για να κόψουν το ανθρώπινο δέρμα. Όμως, για το ζωικό βασίλειο αποτελούν ένα ισχυρό όπλο.

Τα γιγαντιαία Πάντα

Τα πάντα είναι από τα πιο χαριτωμένα ζώα της φύσης. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα γιγαντιαία, όπως το Kung Fu Panda, που παραμένουν ακόμα άγριες αρκούδες και δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Τα ασπρόμαυρα «μπαλώματα» του προσώπου, που τα βρίσκουμε τόσο ελκυστικά, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα σημάδι της αγριότητας τους.

Έχουν εξελίξει επιπλέον μυς γύρω από τα σαγόνια τους που τους βοηθούν να συντρίψουν τα σκληρά μπαμπού στις περιοχές που ζουν. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα έχουν ένα από τα πιο ισχυρά δαγκώματα όλων των ανάλογων θηλαστικών.

Τα πόδια τους είναι επίσης ένα δυνατό όπλο, καθώς διαθέτουν έξι μεγάλα νύχια που μπορούν να δώσουν τρομερά χτυπήματα.

Πουλί Γραμματέας

Το «πουλί γραμματέας» (Secretary bird), έχει πόδια που μοιάζουν με ξυλοπόδαρα, μακριές βλεφαρίδες, καθώς και ένα λοφίο. Μια εικόνα που δεν προκαλεί ανησυχία αντίθετα φέρνει γέλιο.

Αλλά αυτό το πουλί, που ζει στα λιβάδια και τις σαβάνες της υποσαχάριας Αφρικής, έχει ένα χτύπημα που μπορεί να ανταγωνιστεί τον… Μπρους Λι.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, ένα μόνο χτύπημα από αυτά τα πουλιά έχει δύναμη ισοδύναμη με το πενταπλάσιο του σωματικού βάρους του σε μόλις 15 χιλιοστά του δευτερολέπτου!

Ενώ τα πουλιά αυτά ζυγίζουν μεταξύ 3,5 και 4,2 κιλών, το κτύπημα τους αρκεί για να σκοτώσουν φίδια, σαύρες ή μικρά θηλαστικά με μια γρήγορη ακολουθία από κλωτσιές και τσιμπήματα.

Σαλιγκάρια Κώνοι

Τα πολύπλοκα κοχύλια τους κοστίζουν ιδιαίτερα ακριβά καθώς φοριούνται ως κοσμήματα σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Αλλά κρυμμένα μέσα σε αυτά τα ελκυστικά κοχύλια βρίσκεται ένα από τα πιο επικίνδυνα όντα στη Γη.

Υπάρχουν περίπου 800 διαφορετικά είδη σαλιγκαριού κώνου (Cone snails), τα οποία ζουν κυρίως σε τροπικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Υπάρχουν, όμως, σε υφάλους στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ακόμα και στη Μεσόγειο.

Αν και κινούνται αργά, διαθέτουν μια κεραία που λειτουργεί σαν βέλος. Αυτό περιέχει ισχυρές νευροτοξίνες που μπορούν να παραλύσουν το θήραμα τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το δηλητήριο μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό πως μερικά μικρολίτρα μπορούν να σκοτώσουν έως και 10 άτομα! Περίπου 30 είναι οι καταγεγραμμένοι θάνατοι που έχουν αποδοθεί στα σαλιγκάρια.

Τα ανθρώπινα θύματα δεν φαίνεται να υποφέρουν, καθώς το δηλητήριο διαχέεται γρήγορα, αλλά περιέχει επίσης ένα παυσίπονο που σε κάνει να μην καταλαβαίνεις τον πόνο και όσοι επέζησαν περιγράφουν ότι ένιωσαν ένα μικρό τσίμπημα.

Έρευνες αποκάλυψαν ότι το δηλητήριο σαλιγκαριού είναι ένα πολύπλοκο μείγμα περισσότερων από 100 διαφορετικών τοξινών.

Ορισμένα είδη, όπως το γεωγραφικό σαλιγκάρι (Conus geographus), χρησιμοποιούν επίσης μια ισχυρή μορφή ινσουλίνης στο δηλητήριό τους για να παραλύσουν τη λεία τους.

Ωστόσο, τα σαλιγκάρια κώνοι αποτελούν αντικείμενο έρευνας επιστημόνων, οι οποίοι αναζητούν στο δηλητήριο τους νέα φάρμακα για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και της επιληψίας.

Πηγή: BBC

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s