ΕΡΕΥΝΑ

Ποιος είσαι στα social media;

Νέα έρευνα εξετάζει τις online προσωπικότητες.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew, η πλειοψηφία των ενηλίκων στο Διαδίκτυο έχει περισσότερα από ένα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το LinkedIn.

Αν και ο βασικός σκοπός αυτών των ιστότοπων είναι να συνδέονται με συγγενείς, φίλους, πρώην συμμαθητές και γνωστούς, η νέα έρευνα βρήκε ότι οι χρήστες συχνά υιοθετούν διαφορετική προσωπικότητα σε κάθε κοινωνικό δίκτυο.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Κολεγίου Επιστημών και Τεχνολογίας Πληροφοριών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτές οι διαφορετικές προσωπικότητες προκύπτουν από την αποδοχή των χρηστών να ενταχθούν στους διαφορετικούς «κανόνες» του κάθε δικτύου.

Για παράδειγμα, μια φωτογραφία ενός πολύχρωμου ροφήματος από διάσημο καφέ μπορεί να είναι δημοφιλής στο Instagram, αλλά η ίδια εικόνα μπορεί να «κρυφτεί» στο LinkedIn.

Ο επικεφαλής της έρευνας Ντονγκγουόν Λι (Dongwon Lee) είπε ότι «οι χρήστες τείνουν να απεικονίζονται διαφορετικά σε αυτούς τους διαφορετικούς κόσμους».

Η έρευνα συγκέντρωσε πληροφορίες για περισσότερους από 100.000 χρήστες κοινωνικών δικτύων, χρησιμοποιώντας το About.me, έναν ιστότοπο που λειτουργεί ως κατάλογος κοινωνικών μέσων. «Στο site, οι χρήστες δίνουν εθελοντικά τα προφίλ τους, γεγονός που το καθιστά ένα εξαιρετικά αξιόπιστο σύνολο δεδομένων», δήλωσε ο Λι.

Ο Νίσανθ Σάστρι (Nisanth Sastry), λέκτορας στο τμήμα Πληροφορικής του Βασιλικού Κολεγίου, επισήμανε ότι η χρήση του about.me ήταν η μεγάλη ανακάλυψη, καθώς τους επέτρεψε να προχωρήσουν από τα ζεύγη κοινωνικών δικτύων που είχαν σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, όπως Facebook, Twitter, LinkedIn και Instagram.

Με την ανάλυση των εικόνων στο προφίλ και των βιογραφικών που παρείχαν οι χρήστες, η ομάδα βρήκε κάποιες εκπληκτικές διαφορές ως προς τον τρόπο, με τον οποίο εμφανίζονται οι διαφορετικές δημογραφικές ιδιαιτερότητες.

Για παράδειγμα, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να φορούν γυαλιά, όπως τα γυαλιά ανάγνωσης, στις εικόνες-προφίλ, ενώ και οι χρήστες ηλικίας κάτω των 25 ετών, ήταν λιγότερο πιθανό να χαμογελούν.

Οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι οι χρήστες τροποποιούν ενσυνείδητα το προφίλ τους, αλλά μάλλον προσαρμόζονται υποσυνείδητα στη συμπεριφορά που σχεδιάστηκε, για να ταιριάζουν.

Πηγή: Science Daily /Εικόνες  Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s