ΕΡΕΥΝΑ

Μπορείς να μυρίσεις και να ακούσεις την ομορφιά!

Τελικά, δεν είναι μόνο ό,τι φαίνεται!

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ στην Πολωνία, από μία διεθνή ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν τη βιβλιογραφία 30 ετών, σχετικά με την ελκυστικότητα.

Η μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, παρουσιάζει συναρπαστικές αποδείξεις ότι τα οσφρητικά και ακουστικά συστατικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ελκυστικότητα.

«Υπήρξε μια δυσαναλογία στη λογοτεχνία σχετικά με το ρόλο των διαφορετικών αισθήσεων και των διαφορετικών τρόπων στην ελκυστικότητα», δήλωσε ο Γκρόικα επικεφαλής της έρευνας και μεταπτυχιακός φοιτητής ψυχολογίας.

Στην επισκόπηση, οι ερευνητές επισημαίνουν μελέτες που καταδεικνύουν ότι μέσω της φωνής ενός ατόμου, είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε την κυριαρχία, τη φιλία, τη συναισθηματική κατάσταση και ακόμη και το μέγεθος του σώματος του ομιλητή.

Παρομοίως, μελέτες έδειξαν επίσης ότι η οσμή ενός ατόμου μπορεί να είναι στοιχείο για τον προσδιορισμό του φύλου, της γονιμότητας, της διατροφής και της γενετικής συμβατότητας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να ξέρουν ποιος είναι ο τύπος τους – από την άποψη της φυσικής ελκυστικότητας – αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν ποιες οσμές ή φωνές θέλουν», δήλωσε ο Γκρόικα.

«Είναι αυτό το συναίσθημα όταν βρίσκετε κάποιον ελκυστικό, αλλά δεν είστε πραγματικά σίγουρος γιατί το τι πρέπει να κάνετε».

Ελλείψει οπτικών σημείων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ελκυστική φωνή ή οσμή του σώματος προκάλεσε «κοινωνική συμπεριφορά» και θετικές εντυπώσεις. Στην πραγματικότητα, αυτά τα στοιχεία μπορούν ανεξάρτητα να προβλέπουν διαφορές στην αναπαραγωγική και κοινωνικοοικονομική επιτυχία.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι όταν η όραση, η οσμή ή ο ήχος αξιολογήθηκαν ταυτόχρονα, παρείχαν περισσότερες πληροφορίες από κάθε μεμονωμένο στοιχείο.

Ο συνδυασμός ενός ελκυστικού προσώπου, για παράδειγμα, με μια ελκυστική φωνή ή άρωμα, οδήγησε σε μια υψηλότερη συνολική κρίση της ελκυστικότητας από μια ενιαία πτυχή που θα μπορούσε να προβλέψει.

Επιπλέον, η βιβλιογραφία έδειξε μια σαφή εξελικτική σημασία για τους πολυεστιακούς ή τους πολυτροπικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση ενός δυνητικού εταίρου, φίλου ή ακόμη και συναδέλφου.

Η λεγόμενη υποθετική περίπτωση σήματος, για παράδειγμα, προτείνει ότι εάν δίνουμε προσοχή σε μια σειρά χαρακτηριστικών, θα έχουμε μια καλύτερη εκτίμηση ενός ατόμου από ό, τι εάν επικεντρωθεί σε ένα μόνο χαρακτηριστικό.

Ενώ η ανασκόπηση κατέληξε σε ορισμένα ισχυρά συμπεράσματα, απεικόνισε επίσης την επιστήμη της ελκυστικότητας ως εξαιρετικά πολύπλοκη.

Οι γυναίκες δείχνουν μια προτίμηση για ένα άμεσο επίπεδο ολικής αρρενωπότητας. Αλλά μπορούν να προτιμούν λιγότερο καλλίγραμμα αρσενικά σώματα σε άνδρες με πιο αρσενικές φωνές.

Οι άντρες αποδίδουν μεγαλύτερη αξία στα γυναικεία σώματα στη βραχυπρόθεσμη σχέση και την εμφάνιση του προσώπου μακροπρόθεσμα, ενώ μια τέτοια διαφορά στις αντιλήψεις των γυναικών ήταν λιγότερο εμφανής.

Ο Γκρόικα παραδέχεται ότι η καλύτερη κατανόηση των περιπλοκών συνθηκών της έλξης θα απαιτήσει μεγαλύτερες ερευνητικές προσπάθειες.

Ελπίζει, πάντως, ότι η μελέτη της ομάδας του θα εμπνεύσει περισσότερους επιστήμονες να ενσωματώσουν τα παραμελημένα στοιχεία της οσμής και του ήχου στις έρευνες τους για την ελκυστικότητα.

Πηγή: Seeker / Εικόνες Pexels

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.