ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι πιγκουίνοι με τα κίτρινα μάτια!

Σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση!

Στα επόμενα 25 χρόνια, ή στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι το 2060 ο σπάνιος πιγκουίνος με τα κίτρινα μάτια, της Νέας Ζηλανδίας, θα έχει πάψει να υπάρχει.

Κύρια αιτία είναι η κλιματική αλλαγή και αμέσως μετά έρχεται το ψάρεμα με δίχτυα, στα οποία μπλέκονται οι πιγκουίνοι και πνίγονται.

Ο πιγκουίνος με κίτρινα μάτια και τα χρυσά φτερά στο κεφάλι, έχει γίνει μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εικόνες της Νέας Ζηλανδίας.

Υπάρχει σε γραμματόσημα, σε διαφημιστικές πινακίδες και αποτελεί μια απο τις προβαλόμενες μασκότ της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία αποφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια στην τοπική οικονομία κάθε χρόνο.

Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι αγαπημένοι πληθυσμοί των πιγκουίνων με τα κίτρινα μάτια μειώνονται επικίνδυνα, στη χερσόνησο του Οτάγκο, στην ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού, όπου ζουν.

Εκτεταμένα αρχεία του πληθυσμού των πτηνών έχουν διατηρηθεί από τη δεκαετία του 1940. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο βασίστηκαν σε στοιχεία που καταγράφηκαν μεταξύ 1937 και 1948, αλλά και εκείνα τα στοιχεία που καταγράφηκαν μεταξύ 1982 και 2015.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Peer J, χρησιμοποίησε μοντέλα πρόβλεψης για την εκτίμηση της επίδρασης του κλίματος στο μέγεθος του πληθυσμού πιγκουίνων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν την επιβίωση των πτηνών.

Τα μοντέλα στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμηθεί το μελλοντικό μέγεθος του πληθυσμού και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα πτηνά θα εξαφανιστούν τοπικά μέχρι το 2060, ενώ κάποιοι ερευνητές μιλούν για εξαφάνιση τους στα επόμενα 25 χρόνια.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι αρκετά ζοφερά, και θεωρείται επιτακτική ανάγκη να ληφθούν γρήγορα τολμηρά μέτρα για τη διατήρηση του πιγκουίνου με κίτρινα μάτια, προτού τα πλάσματα αυτά εξαφανιστούν μόνιμα από τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας.

Πηγές: Smithsonian και Wikimedia Commons

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.