ΖΩΗ

Όλοι σκάβουν για ζαφείρια!

Παράνομα και νόμιμα ορυχεία για πολύτιμους λίθους!

Η Ιλακάκα (Ilakaka) είναι μια μικρή πόλη στα νοτιοδυτικά της Μαδαγασκάρης, κατά μήκος της εθνικής οδού που συνδέει την πρωτεύουσα Ανταναναρίβο με το λιμάνι της Τολιάρα.

Πριν από είκοσι χρόνια, είχε μόνο 40 κατοίκους. Σε λιγότερο από δέκα χρόνια ο πληθυσμός της έφθασε στα 60.000, καθώς οι άνθρωποι από όλη τη χώρα άρχισαν να συρρέουν εκεί ψάχνοντας για ζαφείρια.

Τα ζαφείρια ανακαλύφθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μέχρι τότε, η Ilakaka δεν ήταν κάτι περισσότερο από μια στάση φορτηγών, μέ κάποιες καλύβες και λίγες δεκάδες κατοίκους.

Σήμερα, θεωρείται η πρωτεύουσα των ζαφειριών, και προμηθεύει σχεδόν το 50% αυτών των πολύτιμων λίθων που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρά την οικονομική άνθηση, η Ilakaka δεν αναπτύχθηκε ποτέ και παραμένει μια πόλη με φτωχές οικογένειες που ζουν σε ξύλινες καλύβες.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι πήγαν εκεί με σκοπό να γίνουν πλούσιοι και να επιστρέψουν στα χωριά τους. Αλλά κατέληξαν να παγιδευτούν στο σύστημα εκμετάλλευσης από τους εμπόρους της Ταϊλάνδης και της Σρι Λάνκα, που ελέγχουν τα ορυχεία.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλοί από τους κατοίκους που ψάχνουν μόνοι τους για ζαφείρια, παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας, και πουλάνε τους πολύτιμους λίθους που βρίσκουν στη μαύρη αγορά.

Τα τελευταία χρόνια, η Ilakaka περνά δύσκολες στιγμές καθώς όλα τα εύκολα ορύγματα σαπφείρου έχουν καθαριστεί.

Έτσι, η εύρεση ζαφειριών είναι δύσκολη για τους παράνομους και νόμιμους εργαζόμενους που κατεβαίνουν σε βαθιές τρύπες στο έδαφος για να εντοπίσουν νέες φλέβες.

Πηγή: Amusing Planet

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.