ΕΡΕΥΝΑ

Ο ύπνος ομορφιάς είναι πραγματικός!

Οι λίγες ώρες ύπνου δεν μας κάνουν ελκυστικά πρόσωπα, σύμφωνα με σουηδική μελέτη.

Αλήθεια, ο ύπνος ομορφιάς είναι πραγματικός και οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά, φαίνονται λιγότερο ελκυστικοί.

Σ΄ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μία μελέτη, η οποία έγινε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science.

Στην έρευνα συμμετείχαν 25 εθελοντές, οι οποίοι συμφώνησαν να φωτογραφηθούν μετά από δύο διαδοχικές βραδιές καλού ύπνου αλλά και μετά από δύο διαδοχικές νύχτες με τέσσερις ώρες ύπνου.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από 122 άτομα να κοιτάξουν τις φωτογραφίες για την ελκυστικότητα, την υγεία, την υπνηλία και την αξιοπιστία, αλλά και να απαντήσουν στο ερώτημα «Πόσο θα θέλατε να κοινωνικοποιηθείτε με αυτό το άτομο στην εικόνα;».

Όταν περιορίστηκε ο ύπνος, οι εθελοντές θεωρούνταν λιγότερο ελκυστικοί, λιγότερο υγιείς και πιο νυσταγμένοι. Οι κριτές τους δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται για παρέα με ανθρώπους που δεν είχαν αρκετό ύπνο.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η φυσιολογική απώλεια ύπνου μπορεί να ανιχνευθεί σε ένα πρόσωπο και ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αλληλεπιδράσουν με ένα άτομο, το οποίο έχει υποστεί στέρηση ύπνου», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αυτή η μελέτη αποτελεί μια καλή υπενθύμιση του πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για εμάς», σχολίασε ο Δρ Γκέιλ Μπρούερ (Gayle Brewer), ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Η επικεφαλής ερυνήτρια Δρ Τίνα Σάντελιν (Tina Sundelin) είπε ότι «οι άνθρωποι που φαίνονται πιο ελκυστικοί, θεωρείται ότι έχουν καλύτερες κοινωνικές ιδιότητες (σύμφωνα με πολλές προηγούμενες έρευνες), οπότε ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι άλλοι θέλουν να έχουν επαφές με αυτούς τους ανθρώπους». «Όμως, όσοι φαίνονται κουρασμένοι», επισήμανε, «θεωρείται ότι είναι λιγότερο προσεκτικοί, λιγότερο κοινωνικοί ή ακόμη και να αποτελούν κίνδυνο – καθώς η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με περισσότερα λάθη. Ή ίσως είναι ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων».

Πηγή: Telegraph / Εικόνες Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.