ΕΡΕΥΝΑ

Το πιο μυστηριώδες αστέρι στον γαλαξία!

Το φως του τρεμοπαίζει και σκοτεινιάζει με μοναδικό τρόπο σαν να μπαίνουν μπροστά διαστημόπλοια!

Βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, πάνω από 1.200 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Το αστρικό φως του βυθίζεται σε ακανόνιστο μοτίβο, υποδηλώνοντας ότι κάτι το παρεμποδίζει περιοδικά.

Αυτή η παράξενη συμπεριφορά, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2015 και δεν εμφανίζεται σε κανένα άλλο άστρο, έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων.

Οι ερευνητές έχουν δώσει μυριάδες εξηγήσεις, όπως μαύρες τρύπες, σμήνη από κομήτες και διαστρικά νέφη. Αλλά δεν υπάρχει μια σαφής εξήγηση. Ενώ έχει τεθεί προς έρευνα και μια υπόθεση που ακούει στο όνομα εξωγήινοι!

Ίσως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός έχει κατασκευάσει μια τεράστια δομή που περιβάλλει το αστέρι, κάτι σαν έναν τεράστιο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που εκμεταλλεύεται την ενέργεια του πλανήτη. Όταν τμήματα της δομής περνούν μπροστά από το αστέρι, σκεπάζεται το φως του.

Αν είναι αλήθεια, μια τέτοια εξωγήινη κατασκευή, τότε θα ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι λιγοστά και απαιτείται μεγαλύτερη μελέτη για να πει κανείς ότι το αστέρι αυτό είναι απόδειξη για παρουσία εξωγήινων.

Όμως, από την άλλη, οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν ακόμη αυτήν την υπόθεση. Μέχρις ότου οι αστρονόμοι συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία για να αποδείξουν το αντίθετο, οι εξωγήινοι θα υπάρχουν στο τραπέζι.

Το επίσημο όνομα του αστεριού είναι KIC 8462852, αλλά οι αστρολόγοι το λένε το «αστέρι της Μποέτζιαν» (Boyajian) ή το «αστέρι της Τάμπι», από το όνομα της αστρονόμου Ταμπίθα Μποέτζιαν (Tabetha Boyajian), η οποία επί χρόνια ασχολείται με αυτό.

Παράλληλα, μια ομάδα επιστημόνων, που ονομάζονται «κυνηγοί πλανητών», ανακάλυψαν τις ιδιόμορφες, ακανόνιστες μεταπτώσεις του φωτός σε αυτό το αστέρι.

Μάλιστα, σε μια από τις «βουτιές» της η φωτεινότητα του αστεριού έπεσε κατά 22%. Τεράστια πτώση, που αποδεικνύει, για αυτούς, την ύπαρξη εξωγήινων.

Όταν η ομάδα της Boyajian δημοσίευσε τα δεδομένα που συνέλεξε το 2015, ονόμασαν το αστέρι το Where’s The Flux Star, ή – καθώς οι αστρονόμοι αγαπούν τα έξυπνα αρκτικόλεξα – το WTF Star.

Αρχικά εκτίμησαν ότι ένα σμήνος κομητών θα μπορούσε να δημιουργήσει τις βουτιές του φωτός. Αλλά αργότερα η Boyajian συνειδητοποίησε ότι οι βυθίσεις ήταν σύμφωνες με μια εξωγήινη γιγαντιαία κατασκευή.

Οι ίδιες οι βουτιές δεν είναι τόσο περίεργες.Το Kepler και άλλα τηλεσκόπια έχουν δει πολλά αστέρια με ξαφνικές και σύντομες εναλλαγές φωτεινότητας.

Για παράδειγμα, τα νεαρά αστέρια συχνά περιβάλλονται από ένα δίσκο αερίου και σκόνης. Αυτοί οι δίσκοι είναι η πρώτη ύλη από την οποία μπορούν να σχηματιστούν οι πλανήτες και εμποδίζουν το φως.

Αλλά το περίεργο για το αστέρι της Boyajian είναι ότι πρόκειται για ένα άστρο μέσης ηλικίας. Δεν εκπέμπει επίσης καμία υπέρυθρη ακτινοβολία, ούτε φαίνεται να καταβροχθίζει άλλον πλανήτη.

Οι αστρονόμοι αναμένουν ότι οτιδήποτε θα μπορούσε να εμποδίσει το φως του, όπως ένας δίσκος σκόνης, θα ήταν επίσης κοντά στο αστέρι, οπότε θα θερμαινόταν και θα έλαμπε ως υπέρυθρο.

Οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει μόνο τις βυθίσεις του φωτός εκ των υστέρων, κανείς δεν τις έχει δει ποτέ να συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

Για να τις πιάσει η Boyajian προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το Observatory Las Cumbres, ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων, για να παρακολουθεί το αστέρι.

Ζητεί επίσης τη βοήθεια ερασιτεχνών αστρονόμων για να μελετήσουν το αστέρι με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Οι ερευνητές μπορούν να καθορίσουν αν η σταδιακή μείωση του φωτός είναι απλά το άστρο που επιστρέφει στη φυσιολογική του κατάσταση μετά από μια πλανητική σύγκρουση.

Όμως, τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα μέχρι το 2019 τουλάχιστον. Μέχρι τότε το μυστήριο παραμένει.

Πηγή: BBC

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.