ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Κτίριο από πλαστικά μπουκάλια

Χρησιμοποιήθηκαν 1,5 εκατομμύρια. Είναι ανθεκτικό σε πυρκαγιές και σεισμούς.

Πρόκειται για το «EcoARK», το οποίο βρίσκεται στην Ταϊπέι, στην Ταϊβάν, χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος και έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Άρθουρ Χουάνγκ (Arthur Huang). Κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια και τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια.

Το πρωτοποριακό κτίριο στηρίζεται σε «τούβλα» από ανακυκλωμένο PET, που ανέπτυξε η εταιρία του Χουάνγκ, Miniwiz. Τα «τούβλα» κατασκευάστηκαν από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, τα οποία έλιωσαν και επανασχεδίασαν σε νέο σχήμα φιάλης. Διαθέτουν αλληλοσυνδεόμενα «αυλάκια», τα οποία ταιριάζουν μεταξύ τους, όπως συμβαίνει με τα LEGO, και χρειάζονται μόνο μια μικρή ποσότητα στεγανωτικού πυριτίου.

Αφού συναρμολογηθούν σε επίπεδα ορθογώνια πάνελ, τα «τούβλα» καλύπτονται με ειδικό φιλμ, ανθεκτικό στη φωτιά και στο νερό. Το «EcoARK» είναι ανθεκτικό σε σεισμούς και τυφώνες. Μάλιστα, μπορεί να αντέξει ανέμους μέχρι 130 χιλιομέτρα την ώρα.

Η χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών μπουκαλιών δεν είναι το μοναδικό οικολογικό χαρακτηριστικό του κτιρίου, καθώς κατασκευάστηκε με τεχνικές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παραμένει δροσερό, χωρίς κλιματισμό, χάρη στον φυσικό εξαερισμό. Ο αέρας μέσα στα τούβλα προσφέρει επίσης μόνωση, ενώ το νερό της βροχής συλλέγεται και επαναχρησιμοποιείται, για να κρυώσει το κτίριο.

Επιπλέον, η διαφάνεια των «τούβλων» επιτρέπει στο φυσικό φως να φωτίζει το εσωτερικό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα ηλιακά και αιολικά συστήματα παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία 40.000 LED, τα οποία φωτίζουν το κτίριο τη νύχτα.

Πηγή: Inhabitat

Advertisements

Κατηγορίες:ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.