ΖΩΗ

Ενοικιαζόμενος προσκυνητής!

Κάνει τάματα για λογαριασμό άλλων!

Μια ασυνήθιστη υπηρεσία εκτελεί ένας Πορτογάλος, ο Κάρλος Ζιλ (Carlos Gil), ο οποίος «ενοικιάζεται» για να κάνει το προσκύνημα στη θαυματουργή Παναγία της Φατιμά, για λογαριασμό άλλων, που δεν μπορούν να πάνε για διαφόρους λόγους.

Ο 52χρονος κτηματομεσίτης χρεώνει 2.500 ευρώ για κάθε διαδρομή 160 χιλιομέτρων, που κάνει με τα πόδια, σαν τάμα, στο όνομα κάποιου άλλου.

Ο Carlos Gil άρχισε να προσφέρει την ασυνήθιστη υπηρεσία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «προσκύνημα με πληρεξούσιο», πριν από 16 χρόνια, όταν είχε αυτή την «τρελή ιδέα» για την αναβίωση μιας παράδοσης 700 χρόνων.

Στον Μεσαίωνα, οι πλούσιοι ευγενείς, που ήταν άρρωστοι ή πολύ απασχολημένοι για να πάνε στο προσκύνημα, προσλάμβαναν άλλους να το κάνουν για λογαριασμό τους.

Η πρακτική είναι σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους ανθρώπους, καθώς η Καθολική Εκκλησία δεν εγκρίνει «ενοικίαση» για ιερό σκοπό.

Ο Gil, πάντως, δεν πτοείται και πιστεύει ότι είναι ο μόνος που προσφέρει αυτού του είδους την υπηρεσία στην Πορτογαλία και ένας από τους λίγους στον κόσμο. Κάθε χρόνο κάνει δύο ή τρία προσκυνήματα στη Φατιμά, στην Εστρεμαδούρα, και κάθε ταξίδι του είναι πάντα για ένα μόνο άτομο.

Ισχυρίζεται ότι δεν αποκομίζει κέρδος από αυτήν την υπηρεσία «ενοικίασης προσκυνητή», καθώς τα χρήματα που παίρνει από τους πελάτες του,  αντισταθμίζονται με τα έξοδα του ταξιδιού και τον χρόνο που χάνει από την δουλειά του. Όπως λέει ο ίδιος κάνει μια θεάρεστη πράξη, καθώς πρέπει «να είμαστε στην υπηρεσία των άλλων».

Ο Gil ξεκινά κάθε προσκύνημα του εγκαταλείποντας το σπίτι του στην Κασκάις, (Cascais), μια μικρή πόλη στα προάστια της Λισαβόνας, περίπου 160 χιλιόμετρα, από τον ιερό ναό της Φατιμά.

Του παίρνει περίπου έξι ημέρες για να φτάσει στον προορισμό του με τα πόδια, και άλλες έξι για να γυρίσει. Το ποσό των 2.500 ευρώ καλύπτει μόνο το προσκύνημα στον ναό. Εάν οι πελάτες θέλουν να κάνει οτιδήποτε άλλο, πρέπει να πληρώσουν επιπλέον.

Για παράδειγμα, το άναμμα ενός κεριού κοστίζει επιπλέον 25 ευρώ και μια προσευχή, άλλα 250 ευρώ. Εάν του ζητήσουν να πάει γονατιστός τα τελευταία 400 μέτρα του ταξιδιού του, το ποσό αυξάνεται σημαντικά.

Ο Πορτογάλος προσκυνητής έχει ένα σύστημα για να αποδείξει στους πελάτες του ότι έκανε πραγματικά το ταξίδι στη Φατιμά με τα πόδια. Συλλέγει γραμματόσημα από διάφορα μέρη κατά μήκος της πορείας, και όταν επιστρέφει, τους στέλνει ένα πιστοποιητικό ως απόδειξη ολοκλήρωσης του ταξιδιού.

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τις ασυνήθιστες υπηρεσίες του Carlos Gil, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του στον ιστότοπο του «Peregrinoorg» ή στα δικά του κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Κατ ‘αρχήν, αποφεύγει να τους ρωτάει τον λόγο για τον οποίο τον ζητούν να κάνει το προσκύνημα αντί για τον εαυτό τους, διότι δεν θέλει να κρίνει.

Η εξυπηρέτηση του προσκυνήματος του Gil το απορρίπτει όχι μόνο η Καθολική Εκκλησία, αλλά και άλλοι προσκυνητές, όπως τα μέλη του Συλλόγου Φίλων των Περιπατητών της Φατιμά. Θεωρούν αυτό που  κάνει «ντροπή» και «απάτη», δεδομένων των υψηλών τιμών που χρεώνει.

Πηγή: Oddity Central

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s