ΖΩΗ

Η ψηλότερη πόλη του κόσμου!

Και συνάμα φτωχή και θλιβερή!

Πάνω στις Άνδεις του Περού, σε υψόμετρο 5.100 μέτρων, βρίσκεται μια πόλη 30.000 κατοίκων, που ζουν κάτω από σκληρές συνθήκες, χωρίς τις στοιχειώδες ανέσεις, και μακριά από τον πολιτισμό.

Η Ρινκονάδα (La Rinconada) είναι φτιαγμένη από τσίγκινα παραπήγματα, χωρίς δρόμους, υδραυλικές εγκαταστάσεις και αποχετεύσεις, αλλά και χωρίς κεντρική διοίκηση ή νόμους.

Όλοι είναι εργαζόμενοι σε μια εταιρεία, την Corporación Ananea, η οποία εκμεταλλεύεται τα χρυσωρυχεία. Όλοι οι άνδρες εργάζονται εκεί, ενώ οι γυναίκες πωλούν αγαθά, σκουπίζουν τους βράχους που πετιούνται από τα ορυχείο αναζητώντας κόκκους χρυσού ή κερδίζουν χρήματα από την πορνεία.

Οι καιρικές συνθήκες μοιάζουν με αυτές που επικρατούν στη Γροιλανδία, αν και η Rinconada βρίσκεται πολύ κοντά στον ισημερινό. Τα καλοκαίρια είναι βροχερά και οι χειμώνες ξηροί. Οι μέρες είναι κρύες και οι νύχτες παγωμένες, με μέση ετήσια θερμοκρασία μόλις 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Οι ανθρακωρύχοι βγάζουν τον χρυσό με το χέρι, χρησιμοποιώντας υδράργυρο, που είναι η δεύτερη πιο άφθονη ουσία που βρίσκεται εκεί, μετά από το χρυσό. Το έδαφος, ο αέρας, το νερό, ακόμα και το χιόνι είναι μολυσμένα.

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις εξόρυξης χρυσού, η Rinconada δεν ανήκει στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία. Αντιθέτως, σχεδόν όλα είναι ανεπίσημα, ή με άλλα λόγια, παράνομα.

Τα κέρδη δεν πηγαίνουν στην ανάπτυξη της πόλης, αφού δεν υπάρχουν τοπικού άρχοντες, ενώ η οικονομία δεν ρυθμίζεται.Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού που βγαίνει από το βουνό πηγαίνει κατευθείαν στη μαύρη αγορά.

Ένα, ακόμα, περίεργο είναι η αμοιβή των εργατών. Η Corporación Ananea, δεν καταβάλλει μισθούς στους χρυσοθήρες! Ακολουθεί ένα αρχαϊκό σύστημα εργασίας που ονομάζεται κασορέο (cachorreo).

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν για τριάντα ημέρες χωρίς αμοιβή. Αλλά, στους 30 πιο αποδοτικούς, επιτρέπεται να πάρουν όσο μεταλλεύμα μπορούν να μεταφέρουν στους κουρασμένους ώμους τους.

Δεν μπορεί να διαπιστωθεί πόσο χρυσάφι περιέχει ο βράχος, όμως συχνά έχει πολύ μικρή ποσότητα. Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται μέσα στο μήνα, με την ελπίδα να πάρουν και αυτοί, κάποτε, έναν βράχο με χρυσάφι.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα τέτοιο μη παραδοσιακό σύστημα πληρωμών, οι χρυσοθήρες συνεχίζουν να συρρέουν στην περιοχή. Μεταξύ 2001 και 2009, ο πληθυσμός της Rinconada υπερδιπλασιάστηκε…

Πηγή: Amusing Planet

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s