ΖΩΗ

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον πλανήτη!

Φτιάχτηκε για να μεταφέρει διαστημόπλοια!

Το Antonov -225 της Σοβιετικής Ένωσης σχεδιάστηκε για να μεταφέρει το διαστημικό λεωφορείο Buran. Σήμερα, πετάει σποραδικά, αλλά ένα κινεζικό σχέδιο για την αγορά του, θα μπορούσε να του δώσει μια νέα ζωή.

Το Antonov βρίσκεται σε ένα τεράστιο χαλύβδινο υπόστεγο στα περίχωρα του Κιέβου, και θεωρείται αριστούργημα της αεροναυπηγικής. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, την εποχή που είχε αρχίσει η πτώση της ΕΣΣΔ.

Το αεροσκάφος, που ονομάζεται An-225, είναι το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ τη Γη. Τώρα, μετά από 30 χρόνια, αναβαθμίσθηκε αποκτώντας άλλα 20 χρόνια ζωής, καθώς το αεροπλάνο σπάνια πετά.

Η σποραδική χρήση του δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία του. Είναι καθηλωμένο στη γη, επειδή υπάρχει μικρή ζήτηση για τις εξαιρετικά εξειδικευμένες και τις δαπανηρές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει.

Αν θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει το An-225, που έχει το ψευδώνυμο «Mriya» («Όνειρο»), θα του κοστίσει περίπουυ 30,000 δολάρια, για μια ώρα πτήσης.

«Όταν η ΕΣΣΔ κατέρρευσε, το πρόγραμμα σταμάτησε, όπως και η χρηματοδότηση, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για ένα τέτοιο αεροπλάνο», λέει ο Αλεξάντερ Γκαλουνέκνκο (Alexander Galunenko), ο πρώτος άνθρωπος πέταξε το An-225, στις 21 Δεκεμβρίου 1988.

Η αποστολή του An-225 ήταν να φέρει τα εξαρτήματα του διαστημικού λεωφορείου Buran, από τη Μόσχα στο κοσμοδρόμιο Baikonaur, στο Καζακστάν.

Υπολόγισαν ότι θα ήταν φθηνότερη μεταφορά τους με αεροπλάνο, από την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου ανάμεσα σε δύο ποτάμια και μέσα από τα Ουράλια.

Οι μηχανικοί που συντηρούν το An-225, πιστεύουν ότι το Mriya εξακολουθεί να έχει τεράστιες δυνατότητες, παρά την ηλικία του, και δεν είναι μόνο λόγω της τεράστιας χωρητικότητας φορτίου.

Πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα η ευκαιρία να αναπτυχθεί το An-225 σε μια κατάλληλη πλατφόρμα εκτόξευσης διαστημοπλοίου. «Περίπου το 90% της ενέργειας των διαστημοπλοίων δαπανάται σε ύψος 10 χιλιομέτρων», λέει ο διευθύνων σύμβουλος Νικαλάι Καλασνίκοφ (Nikolay Kalashnikov).

»Αν πάρουμε κάποιο διαστημικό σκάφος, το βάλουμε στην πλάτη του Mriya και το πετάξουμε από ύψος 10 χιλιομέτρων, τότε το οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο».

Οι Ουκρανοί βρίσκονται σε επικοινωνία με κινέζικη εταιρεία, καθώς αυτό το αεροσκάφος, θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα μια ικανότητα μεταφοράς υλικού που ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο.

Οι Κινέζοι επιδιώκουν να αναπτύξουν τη βιομηχανία εκτόξευσης δορυφόρων, η οποία διπλασίασε τα έσοδα από το 2006 έως το 2015. Έτσι, μια συμφωνία αγοράς του An-225 θα είναι σημαντική.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, το Mriya θα βρει νέα ζωή. Θα πετάξει στον ουρανό για λογαριασμό των Κινέζων, αλλά η Ουκρανία θα έχει χάσει ένα μικρό, αλλά συμβολικό μέρος της αεροδιαστημικής της βιομηχανίας.

Πηγή: BBC

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.