ΤΟΠΟΙ

Οι ηφαιστειακοί αμπελώνες!

Εξωγήινοι τοπίο σε ισπανικό νησί!

Σε μια κοιλάδα σκεπασμένη από ηφαιστειακή τέφρα, τη Λα Χέρια (La Geria), στο νησί Λανθαρότε (Lanzarote), τα αμπέλια που φτιάχνουν εξαιρετικό κρασί, βρίσκονται μέσα σε λάκκους και έχουν πέτρινους τοίχους για να προστατεύουν από τους ισχυρούς ανέμους.

Το Lanzarote βρίσκεται στα Κανάρια νησιά και δημιουργήθηκε από εκρήξεις ηφαιστείου, πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια. Απέχει 125 χλμ. από τις αφρικανικές ακτές και 1.000 χιλιόμετρα από την Ιβηρική χερσόνησο.

Το νησί κατοικήθηκε μετά το 1730, όταν σταμάτησαν οι εκρήξεις. Όμως, οι καλλιέργειες σε ένα τέτοιο τόπο, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ωστόσο, στην περιοχή La Geria του νησιού, οι αγρότες έχουν βρει έναν έξυπνο τρόπο να καλλιεργούν τα σταφύλια τους, μέσα στις στάχτες από το ηφαίστειο.

Έσκαψαν πάνω από 10.000 λάκκους, με διάμετρο περίπου τεσσάρων ή πέντε μέτρων και βάθος δύο ή τριών μέτρων. Σε σχήμα τόξου έχτισαν πέτρινους τοίχους, για να προστατεύουν τα αμπέλια που φύτεψαν.

Η τεχνική τους συνίσταται στην αξιοποίηση της τέφρας του ηφαιστείου, η οποία περιέχει πορώδεις κόκκους που διατηρούν τη νυχτερινή υγρασία για να ποτίζονται τα φυτά.

Αυτή η μοναδική μέθοδος καλλιέργειας έχει ως αποτέλεσμα μια ευημερούσα βιομηχανία κρασιού, ενώ η κοιλάδα έχει γίνει αξιοθέατο για τους τουρίστες.

Η La Geria, η οποία έχει χαρακτηριστεί «προστατευόμενη περιοχή», καταλαμβάνει περίπου 52 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τα κρασιά που παράγονται εκεί, προέρχονται από το σταφύλι Μαλβάζια (Malvasia), μία από τις παλαιότερες γνωστές ποικιλίες σταφυλιών. Πιο γνωστό ως μελιτοκίτρινο, πολύ γλυκό κρασί με πλούσια γεύση, που είχε εντυπωσιάσει τον Σαίξπηρ πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Σήμερα το σταφύλι Malvasia παράγει μια μεγάλη ποικιλία ποιοτικών λευκών, κόκκινων ή ροζέ κρασιών, από πολύ γλυκά έως πολύ ξηρά.

Πηγή: Kuriositas

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.