ΕΡΕΥΝΑ

Το ταξίδι στον χρόνο είναι εφικτό!

Επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τεράστιες δυνάμεις, για να «λυγίσουν τον χρόνο σε έναν κύκλο»!

Σε μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Classical and Quantum Gravity, οι μαθηματικοί από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ προτείνουν ένα μαθηματικό μοντέλο για μια βιώσιμη μηχανή του χρόνου.

«Σ΄ αυτήν την εργασία παρουσιάζουμε τη γεωμετρία που έχει σχεδιαστεί, για να ταιριάζει με την περιγραφή μιας λαϊκής μηχανής του χρόνου», γράφουν. «Είναι ένα κιβώτιο που επιτρέπει σε εκείνους μέσα σε αυτό να ταξιδεύουν προς τα πίσω και προς τα εμπρός, μέσα στο χρόνο και στο διάστημα, όπως ερμηνεύεται από έναν εξωτερικό παρατηρητή», περιγράφουν.

«Οι άνθρωποι σκέφτονται το ταξίδι στο χρόνο ως κάτι το φανταστικό. Συνήθως, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Αλλά, με τα μαθηματικά, είναι δυνατόν», δηλώνει ένας από τους ερευνητές, ο Μπεν Τίπετ (Ben Tippett).

Οποιαδήποτε μηχανή του χρόνου πιθανόν θα χρειαστεί να είναι σε θέση να παραμορφώνει τον χωροχρόνο: τη σύνδεση μεταξύ του χρόνου και των φυσικών διαστάσεων όπως πλάτος, βάθος και ύψος. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις, όπως αυτές που εκπέμπονται από μαύρες τρύπες, μπορούν να επιβραδύνουν τον χρόνο.

Το μοντέλο των επιστημόνων βασίζεται σε μια παρόμοια ιδέα: ότι μια ισχυρή δύναμη θα μπορούσε να διαταράξει τον χωροχρόνο και να «λυγίσει τον χρόνο σε έναν κύκλο για τους επιβάτες», κάτι το οποίο σημαίνει, τουλάχιστον θεωρητικά, ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός.

«Αν και μαθηματικά είναι εφικτό, δεν μπορεί ακόμη να κατασκευαστεί μια μηχανή χωροχρόνου, επειδή χρειαζόμαστε υλικά -τα οποία ονομάζουμε εξωτική ύλη- για να λυγίσουμε το χωροχρόνο με αυτούς τους αδύνατους τρόπους, που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη», λέει ο Τίπετ.

Η μελέτη τους φέρει τον τίτλο «Traversable acausal retrograde domains in spacetime», με τα αρχικά των λέξεων να σχηματίζουν τη λέξη TARDIS, που είναι η μηχανή του χρόνου, με την οποία ο Δόκτωρ της βρετανικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Doctor Who, εξερευνά το σύμπαν.

Πηγή: Independent / Εικόνες Pixabay

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s