ΕΡΕΥΝΑ

Ρομπότ φτιάχνει μόνο του κτίριο σε 14 ώρες!

Δεν χρειάζεται την παρουσία ανθρώπου!

Μια ομάδα μηχανικών στο Massachusetts Institute of Technology (MIT) ίσως έφεραν ένα βήμα πιο κοντά το μέλλον της επιστημονικής φαντασίας, με ένα ρομποτικό σύστημα που μπορεί να κατασκευάσει ένα ολόκληρο κτίριο από μόνο του.

Ονομάζεται Ψηφιακή Πλατφόρμα Κατασκευής (Digital Construction Platform ή DCP), με το ρομπότ να είναι ουσιαστικά ένας κινητός εκτυπωτής 3D που μπορεί να κυλήσει σε οποιοδήποτε περιβάλλον και να ξεκινήσει να φτιάχνει κτίρια, χωρίς να χρειάζεται κανένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με την ομάδα σχεδιασμού, η κινητή πλατφόρμα ρομποτικής κατασκευής θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε περιοχές καταστροφών, σε ακραία κλίματα και ακόμη, σε άλλους πλανήτες.

Οι μηχανικοί από το εργαστήριο Mediated Matter του MIT παρέχουν λεπτομέρειες για το σύστημα DCP στο περιοδικό Science Robotics.

Το ρομποτ κατασκευών δεν είναι απλώς μια ιδέα ή μια σκέψη, λαθώς η ομάδα του MIT έχει ήδη κατασκευάσει ένα πρωτότυπο εργασίας, το οποίο μπορεί να χτίσει μια δομή πλάτους 15,2 μέτρων και ύψους 3,6 μέτρων σε λιγότερο από 14 ώρες.

Το πρωτότυπο DCP αποτελείται από ένα όχημα σαν εκσκαφέα ή μπουλντόζα, εξοπλισμένο με ένα μεγάλο και έναν μικρό ρομποτικό βραχίονα. Διαθέτει, επίσης, ένα ακροφύσιο που είναι σε θέση να εκτελέσει βιομηχανικά καθήκοντα, όπως να χύνει σκυρόδεμα ή να ψεκάζει μονωτικό αφρό.

Η μονάδα δεν χρειάζεται κανέναν οδηγό ή ομάδα εργασίας. Δηλαδή, δεν απαιτείται καθόλου την παρουσία ανθρώπου.

Χρησιμοποιώντας προγραμματισμένα σχέδια, το ρομπότ μπορεί να κυλήσει πάνω σε ένα εργοτάξιο και να ξεκινήσει την κατασκευή του μόνο του.

Η μονάδα DCP είναι επίσης εξοπλισμένη με μια σέσουλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία της επιφάνειας του εδάφους ή για την ανάκτηση χώματος ή άλλων υλικών.

Σε δοκιμαστική επίδειξη, η μονάδα DCP κατασκεύασε το πλαίσιο μόνωσης αφρού για ένα κτίριο 15,2 μέτρων, ακολουθώντας μια τυποποιημένη μέθοδο κατασκευής, στην οποία τα καλούπια πολυουρεθάνης γεμίζονται με σκυρόδεμα.

Πρόκειται για ένα, σχετικά, μέτριο έργο, αλλά ο επικεφαλής ερευνητής Στήβεν Κίτινγκ (Steven Keating) ήθελε να αποδείξει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αμέσως.

«Με αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα από τα βασικά μέρη της κατασκευής ενός κτιρίου τώρα», δήλωσε ο Keating. «Θα μπορούσε να ενσωματωθεί αύριο σε ένα εργοτάξιο».

Τα μακροπρόθεσμα σχέδια του Keating είναι εκδόσεις ενός συστήματος που θα χρησιμοποιούν ραντάρ διείσδυσης εδάφους για να βρουν την καλύτερη θέση για ένα κτίριο.

Πρόσθετοι αισθητήρες θα αξιολογούν το περιβάλλον, προσαρμόζοντας το κτίριο στις κατάλληλες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τη γωνία του ηλιακού φωτός και τους ανέμους.

Το DCP έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται πολλαπλά υλικά σε διάφορες πυκνότητες και ως εκ τούτου, το ρομποτικό σύστημα θα μπορούσε να ανοίξει τσιμεντένια τοιχώματα με παράθυρα από διαφανές πλαστικό, στη συνέχεια να προσθέσει επιπλέον μονωτικά και άλλα υλικά.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι αναλυτικές προβλέψεις της ομάδας δείχνουν ότι η κατασκευή DCP θα είναι ταχύτερη, ασφαλέστερη και λιγότερο δαπανηρή από οποιαδήποτε υπάρχουσα μέθοδο κατασκευής.

Η ιδέα αυτού του ρομπότ έχει επίσης πιθανές εφαρμογές εκτός από την παραδοσιακή κατασκευή. Για παράδειγμα, οι μονάδες DCP θα μπορούσαν να μεταβούν σε περιοχές καταστροφών για να δημιουργήσουν προσωρινά καταφύγια μέσα σε λίγες ώρες.

Το σύστημα θα μπορούσε επίσης να προσαρμοστεί ακόμα και για υποβρύχια χρήση, ή για την κατασκευή συνθετικών κοραλλιογενών υφάλων χρησιμοποιώντας υλικά που απορροφούνται από το θαλασσινό νερό.

Το απόλυτο όραμα είναι ότι «στο μέλλον, θα υπάρχει κάτι τελείως αυτόνομο, που θα μπορούσαμε να στείλουμε στο φεγγάρι ή στον Άρη ή στην Ανταρκτική, και θα έφτιαχνε κτίρια επί χρόνια», δήλωσε ο Keating.

Πηγή: Seeker / Βίντεο MIT

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.