ΖΩΗ

Το νησί του κρυμμένου θησαυρού!

Τον έχει κρύψει ένας διανοούμενος πειρατής!

Ο Γάλλος Ολιβιέ Λεβασέρ (Olivier Levasseur), που γνώριζε αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, αστρολογία, αστρονομία και κρυπρογραφική, λέγεται πως έκρυψε σε ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού θησαυρό αξίας, που υπολογίζεται πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ!

Μπορεί για πολλούς αυτός ο μύθος να μην έχει κάποια βάση, αλλά για δύο ανθρώπους, πατέρα και γιο, η αναζήτηση του, έγινε σκοπός της ζωής τους.

Ο Ρέτζιναλ Χέρμπερτ Κρούιζ Γουίλκινς (Reginald Herbert Cruise-Wilkins), ήταν γνωστός στο νησί Μαέ (Mahé) των Σεϊχελών ως «άνθρωπος του θησαυρού», τον οποίον κυνηγούσε επί 27 χρόνια μέχρι το θάνατο του, το 1977. Ο γιος του Τζον κληρονόμησε τόσο το ψευδώνυμο όσο και την αναζήτηση.

Η συναρπαστική ιστορία, που μοιάζει με σενάριο του Χόλιγουντ, κυκλοφορούσε από στόμα σε γενιές ανθρώπων, στα νησιά των Σεϊχελών και της Ρεουνιόν, όπου λέγεται πως ο διανοούμενος πειρατής έκρυψες τον θησαυρό.

Σύμφωνα με τον μύθο, το 1716, ο Levasseur, που ήταν γνωστός ως Μπυζ (Buse) -που σημαίνει μεγάλο γεράκι- λόγω του τρόπου που επιτίθετο στους αντιπάλους του, έγινε πειρατής και άρχισε να χτυπά πλοία στον Ινδικό Ωκεανό.

Το 1721, τα τρία πειρατικά πλοία που είχε, επιτέθηκαν σε μια πορτογαλική γαλέτα τη Nossa Senhora do Cabo, στο λιμάνι της Ρεουνιόν.

Οι πειρατές δεν γνώριζαν τι υπήρχε στο πλοίο και όπως διαπίστωσαν επρόκειτο για έναν «πλωτό θησαυρό», που πιστεύεται ότι αποτελείτο από χρυσές και ασημένιες ράβδους, πολύτιμους λίθους, διαμάντια, χρυσά νομίσματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Η λεία χωρίστηκε ανάμεσα στους πειρατές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος κράτησε ο Levasseur, ο οποίος λέγεται ότι έκρυψε τον θησαυρό του σε κάποια σπηλιά στο Μαέ, που μόνο αυτός γνώριζε.

Όταν ο Levasseur συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 7 Ιουλίου 1730, φαινόταν πως γνώριζε ότι υπήρχαν μέλη της πειρατικής ομάδας του στο πλήθος. Πέταξε ένα κομμάτι περγαμηνής στον αέρα, φωνάζοντας: «Ο θησαυρός μου για εκείνον που μπορεί να καταλάβει».

Αυτό το κομμάτι περγαμηνής ήταν με τη μορφή ενός κρυπτογράφου 17 γραμμών και όπως λέει ο Τζον έμοιαζε με μπερδεμένα σύμβολα στο μη εκπαιδευμένο μάτι.

Ο Cruise-Wilkins πέρασε χρόνια προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει το κρυπτογράφημα, χρησιμοποιώντας σύμβολα από την ελληνική και την εβραϊκή γλώσσα, την αστρολογία, την αστρονομία, ακόμα και τη μυθολογία.

Με βάση τα στοιχεία που ανακάλυψαν πατέρας και γιος, η λύση του μυστηρίου βρίσκεται σε ένα πολύπλοκο αίνιγμα εμπνευσμένο από τους 12 άθλους του Ηρακλή.

Τώρα, ο Τζον πιστεύει ότι ο θησαυρός βρίσκεται στην περιοχή Μπελ Όμπρε (Bel Ombre) στη βόρεια ακτή του Μαέ.

Ψάχνοντας 40 στρέμματα γύρω από αυτήν την περιοχή, σε ρωγμές και σπηλιές, υποστηρίζει πως ανακάλυψε πειρατικά σημάδια σε βράχους.

Βρήκε επίσης οστά, πιστόλια, σφαίρες από μουσκέτα και αγαλματίδια. Στην προσπάθεια του έχει χρησιμοποιήσει κάθε είδους εξοπλισμό: αντλίες νερού, τρυπάνια, εργαλεία χειρός, εκσκαφείς, ενώ έκανε ακόμα και ανατινάξεις.

Όπως υποστηρίζει, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανακάλυψη του θησαυρού, αλλά ακόμα δεν αποκαλύπτει λεπτομέριες. Εκτός από το ότι βρίσκεται σε ένα σπήλαιο ακριβώς έξω από την παραλία, όπου φτάνει κανείς μόνο μέσω υποθαλάσσιου τούνελ.

Ο χώρος πάντως ανήκει στο κράτος που δικαιούται το 50% του θησαυρού, αλλά όπως λέει ο Τζον αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς είναι πολλά τα λεφτά, και από το 2009 προχωρεί σε προπαρασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, πιστεύοντας πως σύντομα θα κάνει την τελική αποκάλυψη…

Πηγή: BBC και Wikipedia

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.