ΜΟΥΣΕΙΑ

Το μεγαλοπρεπές μουσείο της Ρωσίας!

Είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο!

Το Ερμιτάζ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης και στα έξι κτίρια του, φιλοξενούνται περισσότερα από 3.000.000 έργα τέχνης.

Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκίστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων.

Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας.

Η λέξη ερμιτάζ (hermitage) είναι γαλλική, προερχόμενη από την ελληνική λέξη ερημητήριο. Με τον όρο αυτό αποκαλούσαν οι Γάλλοι οποιαδήποτε εξοχική ή απόκεντρη κατοικία, κυρίως για ανάπαυση ή αναψυχή.

Το Ερμιτάζ, ήταν τα χειμερινά ανάκτορα των Ρώσων αυτοκρατόρων και δημιουργήθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη στα 1764, όταν απέκτησε μαζικά 200 έργα ζωγραφικής, με σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Βαλλέν ντε λα Μοντ.

Μετά το θάνατο της, τα χειμερινά ανάκτορα εγκαταλείφθηκαν ως αυτοκρατορική κατοικία από τον διάδοχο της, Πέτρο Α’, ο οποίος δεν στήριξε την ενίσχυση του μουσείου, εμπλουτίζοντας τη συλλογή του μόνο με δύο νέους πίνακες.

Αντιθέτως, οι διάδοχοί του, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο Ερμιτάζ και τα επόμενα χρόνια, επί αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου Α’ και του Νικολάου Α’ η συλλογή έργων του εμπλουτίστηκε σημαντικά με νέα έργα τέχνης, καλύπτοντας ακόμα και περιόδους της αρχαιότητας.

Μετά τη Οκτωβριανή επανάσταση, πολλά έργα πουλήθηκαν για την εξεύρεση χρημάτων, ενώ η απώλεια έργων συνεχίστηκε σε μικρότερη κλίμακα, μέχρι τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, το 1945.

Από το 1990 το Ερμιτάζ απέκτησε τη παλιά του αίγλη, υιοθετώντας μία σειρά από πρωτοβουλίες συνεργασιών και φιλόδοξων πολιτιστικών προγραμμάτων.

Τις εικόνες από το εσωτερικό του μουσείου έχει τραβήξει ο Ρώσος μπλόγκερ Dmitri.

Πηγές: English Russia και Wikepedia

Advertisements

Κατηγορίες:ΜΟΥΣΕΙΑ

Tagged as:

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.