ΕΡΕΥΝΑ

Ρούχα από κοπριά!

Εξαιρετικά υφάσματα με βιοδιασπώμενο υλικό από κοπριά αγελάδων!

Η χημεία μπορεί να δώσει απίστευτες λύσεις στα προβλήματα της σημερινής εποχής, με την ανακύκλωση των πιο απίθανων υλικών.

Μια σχεδιάστρια με έδρα το Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, η Τζαλίλα Εσαϊντί (Jalila Essaïdi), μετατρέπει στο εργαστήριο της BioArtLab, την κοπριά αγελάδων σε μοντέρνα υφάσματα.

Μάλιστα, τα υφάσματα με το υλικό της, που ονομάζει Mestic, από ολλανδική λέξη για κοπριά, έγιναν ρούχα που παρουσιάστηκαν σε επίδειξη μόδας.

Η Essaïdi και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι η κοπριά αγελάδων παρείχε τόσο τη βάση για ένα νέο, βιοδιασπώμενο υλικό, όσο και τις χημικές ουσίες που απαιτούνται για την παραγωγή του.

Ξεκίνησε με το διαχωρισμό των αποβλήτων, με την ξηρή κοπριά να χρησιμοποιείται για να εξαγάγει την καθαρή κυτταρίνη από το χορτάρι που τρώνε οι αγελάδες.

Από την υγρή κοπριά, εξήγαγε οξέα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία οξικής κυτταρίνης, ενός φυσικού υγρού πλαστικού. Αυτό χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστούν ίνες, οι οποίες αργότερα μετατράπηκαν σε ύφασμα ή βιο-πλαστικά.

Η Essaïdi ισχυρίζεται ότι το Mestic έχει τις ίδιες ιδιότητες με το πλαστικό που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αλλά είναι βιοδιασπώμενο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία διαφόρων υλικών.

Το 2016 η Jalila Essaïdi συνεργάστηκε με τον δήμο του Αϊντχόβεν για να παραγάγει υφάσματα από κοπριά που έγιναν ρούχα και παρουσιάστηκαν σε επίδειξη μόδας, ενώ σκοπεύει να μια χρησιμοποιήσει το υλικό για να χτίσει μια γέφυρα.

Και μόνο σε περίπτωση που αναρωτιέστε, τα ρούχα που προέρχονται από την κοπριά δεν βρωμούν. Παράλληλα,η Essaïdi σχεδιάζει τώρα να αυξήσει την παραγωγή του Mestic με 3D εκτύπωση, αλλά απαιτείται λίγο περισσότερη έρευνα για να τροποποιήσει τη θερμοκρασία τήξης.

Πηγή: Oddity Central

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.