ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου!

Χωράει στη σκιά του 20.000 ανθρώπους!

Το Θιμαμά Μαριμάνι (Thimmamma Marrimanu), όπως λέγεται η τεράστια θολωτή ινδοσυκή, απλώνονται σε μία έκταση μεγαλύτερη των πέντε στρεμμάτων, κερδίζοντας μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το 1989, ως το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου.

Το δέντρο-δάσος δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, αλλά έχει μια ιστορία αιώνων που το χαρακτηρίζουν ως ιερό.Όποιος κόψει φύλλα του, και πολύ περισσότερο κλαδιά του, είναι καταραμένος, ενώ πρέπει να προστατεύεται και για το λόγο αυτό γίνονται συνέχεια εργασίες συντήρησης του.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο το Thimmamma Marrimanu δημιουργήθηκε το 1434 όταν μια Ινδή χήρα, ακολούθησε το «σάτι», την παράδοση των ινδουιστών, και κάηκε ζωντανή μαζί με τον πεθαμένο άντρα της.

Η θυσία της, έδωσε ζωή στο δέντρο, σύμφωνα με τους πιστούς, και μάλιστα δημιουργήθηκε ναός για τους προσκυνητές που συρρέουν καθημερινά.

Ο κολοσσιαίος μπαγιανός ή μπανιανός (Banyan Tree), όπως λέγεται αυτό το είδος της συκιάς, υπάρχει πάνω από 550 χρόνια και οι ντόπιοι πιστεύουν ακράδαντα ότι  τα άτεκνα ζευγάρια που θα κάτσουν κάτω από τη σκιά του, θα κάνουν υγιή παιδιά.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη δέντρων, ο μπαγιανός μεγαλώνει από την κορυφή προς τα κάτω. Οι σπόροι στα κλαδιά του δέντρου επιτρέπουν στους σπόρους να πέσουν στο έδαφος, δημιουργώντας νέα δέντρα.

Το Thimmamma Marrimanu έχει περίπου 4.000 ρίζες, με ανάλογους κορμούς που μπλέκονται μεταξύ τους, κάνοντας αυτό το μοναδικό δέντρο να φαίνεται σαν  ένα ολόκληρο δάσος.

Το δέντρο ε βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια της Μπάνγκαλορ (Bangalore), της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ινδίας, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό στους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία κοντά, απλά ένας ξενώνας που βρίσκεται στο μικρό χωριό γύρω από το δέντρο. Στην τεράστια έκταση που καταλαμβάνει ζουν πίθηκοι, αλεπούδες, παπαγάλοι, σφήκες και πουλερικά.

Πηγές: Smithsonian και Atlas Obscura

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.