ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα λουλούδια που βρυκολακιάζουν!

Όταν μαραίνονται, γίνονται σαν ανθρώπινα κρανία!

Πρόκειται για λουλούδια σαν τα γνωστά μας «σκυλάκια», τα οποία μόλις τα πατήσεις στο πλάι είναι λες κι ανοίγουν το στόμα τους.

Αυτό μπορεί να είναι παιχνίδι για τα παιδιά, αλλά όταν μαραίνεται η μορφή που παίρνουν σου κόβουν τα πόδια, καθώς δίνουν την αίσθηση μιας νεκροκεφαλής.

Τα λουλούδια αυτά ανήκουν στην οικογένεια Antirrhinum και τα λένε Snapdragon (ο δράκος που κάνει θραύση) διότι μοιάζουν με δράκο που ανοιγοκλείνει το στόμα του.

Ευδοκιμούν σε βραχώδη μέρη στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική. Έχουν ζωηρά χρώματα, τα οποία δεν μπορούν να προδιαθέσουν με τίποτα, αυτό που θα ακολουθήσει όταν μαραθούν.

Όταν τα πέταλά τους μαραίνονται και πέφτουν, αφήνουν πίσω τους ξερά σπόρια που μοιάζουν πολύ με ανατριχιαστικά μικροσκοπικά κρανία.

Τα snapdragon έχουν εμπνεύσει διάφορους θρύλους από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με ένα μύθο, οι γυναίκες που τρώνε τις μικροσκοπικές νεκροκεφαλές θα ανακτήσουν τη χαμένη τους νεότητα και την ομορφιά.

Άλλος θρύλος λέει ότι εάν τα σκορπίσεις σε όλο το σπίτι θα προστατεύσει τους ενοίκους από τις κατάρες, τη μαγεία και άλλα διαβολικά πράγματα.

Κατά την βικτοριανή εποχή, λόγω της διπλής εμφάνισής της, το snapdragon ήταν σύμβολο της εξαπάτησης, της καχυποψίας και του μυστηρίου.

Μάλιστα, όποιος έκρυβε ένα λουλούδι στα ρούχα του, αυτό τον έκανε να φαίνεται γοητευτικός και ευγενικός.

Αλλά πώς το όμορφο λουλούδι snapdragon μετατρέπεται σε ένα ανατριχιαστικό κρανίο; Σύμφωνα με τη βιοχημικό Τζοάνα Ρόουζ (Johanna L. Roose), όλα ανάγονται στη δομή του λουλουδιού και στην διμερή συμμετρία του.

«Τα κρανία είναι οι λοβοί του σπόρου του φυτού μετά την επικονίαση των λουλουδιών και όταν τα πέταλα έχουν μαραθεί», εξηγεί ο Roose.

Πηγή: Oddity Central

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.