ΕΡΕΥΝΑ

Αυτή η κάμπια θα τρώει πλαστικές τσάντες

Νέα λύση για τα πλαστικά απόβλητα;

Ως γνωστόν, το πλαστικό είναι απίστευτα ανθεκτικό στη διάσπαση. Και αυτό ασφαλώς ισχύει για τα τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες πολυαιθυλενίου, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι κάθε χρόνο.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο, για να βρουν μια λύση για τα πλαστικά απόβλητα. Το κλειδί είναι μια κάμπια!

«Έχουμε διαπιστώσει ότι η προνύμφη ενός κοινού εντόμου, του Galleria mellonella, είναι σε θέση να βιοαποικοδομήσει ένα από τα πιο σκληρά, πιο ανθεκτικά και πιο χρησιμοποιημένα πλαστικά: το πολυαιθυλένιο», δήλωσε η Φεντερίκα Μπερτοκίνι (Federica Bertocchini) του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής και Βιοτεχνολογίας της Κανταβρίας, στην Ισπανία.

Οι μελισσοκόμοι είναι πολύ εξοικειωμένοι με τις προνύμφες αυτού του εντόμου, γνωστός και ο σκώρος του κεριού. Το έντομο εναποθέτει τα αυγά του στις κυψέλλες των μελισσών, όπου εκκολάπτονται και ευδοκιμούν.

Σύμφωνα με τη νέα μέλετη, αυτές οι κάμπιες δεν είναι μόνο ικανές να διασπάσουν το κερί, αλλά μπορούν να σπάσουν και το πλαστικό!

Η Μπερτοκίνι, μαζί με τους συναδέλφους της, έκαναν την ανακάλυψη τυχαία, όταν διαπίστωσαν ότι οι πλαστικές σακούλες που περιείχαν αυτούς τους κηρώδεις σκώληκες γέμισαν με τρύπες! Μάλιστα, περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι μπορούσαν να διαλύσουν μια πλαστική σακούλα σε λιγότερο από μια ώρα!

Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όχι μόνο κατάπιναν το πλαστικό, αλλά μεταμόρφωσαν χημικά το πολυαιθυλένιο σε αιθυλενογλυκόλη.

Βέβαια, οι κάμπιες δεν εξελίχθηκαν, για να τρώνε πλαστικό. Απλώς, φαίνεται ότι οι ικανότητές τους και πιθανόν κάποιά ένζυμά τους «δουλεύουν» πολύ καλά εκτός από το κερί και στα ανθρώπινα σκουπίδια.

«Το κερί είναι ένα πολυμερές, ένα είδος φυσικού πλαστικού και έχει μια χημική δομή που δεν διαφέρει από το πολυαιθυλένιο», δήλωσε η Μπερτοκίνι, η οποία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε μια βιοτεχνολογική λύση για τη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων.

Πηγή: Science Daily / Photo Credit Federica Bertocchini, Paolo Bombelli και Chris Howe

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.