ΕΡΕΥΝΑ

Έτσι φαίνεται η Γη από τον Κρόνο!

Εικόνα από ένα δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά!

Βλέποντας τη Γη ανάμεσα από τα δαχτυλίδια του Κρόνου, αντιλαμβάνεσαι πόσο μικρός είναι ο πλανήτης μας στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος.

Η εικόνα προέρχεται από το ερευνητικό σκάφος Κασίνι (Cassini Orbiter), που βρίσκεται λίγο πριν το μεγάλο φινάλε και την καταστροφή του που θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου του 2017.

Το 20ετές επιστημονικό ταξίδι του Cassini, που αποτελεί ένα συνεργατικό έργο της NASA, της ESA (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος) και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος, έχει σχεδόν τελειώσει και τώρα βρίσκεται στην τελική του πράξη, με την περιστροφή του γύρω από τα δαχτυλίδια του Κρόνου.

Το Cassini έκανε την ανίχνευση του στον Τιτάνα το 2004 και περιστρέφεται γύρω από τον βασικό του προορισμό, τον Κρόνο, για σχεδόν 13 χρόνια.

Το σκάφος έχει 12 αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων ενός φασματογράφου υπεριώδους απεικόνισης, ενός φασματόμετρου πλάσματος και ενός αναλυτή κοσμικής σκόνης, και στέλνει συνεχώς εικόνες και δεδομένα από το ταξίδι του.

Στην πρόσφατη εικόνα του, που ελήφθη στις 12 Απριλίου 2017,  η πιο φωτεινή κουκκίδα είναι η Γη, ενώ η μικρότερη που αχνοφέγγει, είναι η σελήνη.

Στις 15 Σεπτεμβρίου το Cassini θα διαβάζει τα δεδομένα μέχρι την τελευταία του στιγμή, και τα θα φτάσουν στη Γη μία ώρα μετά την καταστροφή του, καθώς ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός.

Η αποστολή που θα εκτελέσει, εκείνη την ημέρα, θα είναι η βουτιά του μέσα στον ανεξερεύνητο χώρο μεταξύ του Κρόνου και των δαχτυλιδιών του. Ενδεχομένως οι τελευταίες του πληροφορίες να φέρουν συναρπαστικές αποκαλύψεις για την ατμόσφαιρα του μακρινού πλανήτη.

Πηγή: Atlas Obscura και NASA

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.