ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Τυφλοπόντικας μπορεί να επιβιώσει χωρίς οξυγόνο!

Ζει για ώρες σε συνθήκες που ο άνθρωπος θα πέθαινε μέσα σε λίγα λεπτά!

Πρόκειται για τον γυμνό τυφλοπόντικα και αυτή είναι η τελευταία του παραξενιά που ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, ο οποίος ηγήθηκε μια διεθνούς ομάδας ερευνητών, Τόμας Παρκ (Thomas Park), είναι ένα ψυχρόαιμο θηλαστικό, αντιστέκεται στον καρκίνο και δεν αισθάνεται πολλούς τύπους πόνου.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο γυμνός τυφλοπόντικας μπορεί να επιβιώσει χωρίς οξυγόνο για δεκαοκτώ λεπτά, με τον μεταβολισμό της φρουκτόζης, όπως συμβαίνει στα φυτά!

Στους ανθρώπους και σε άλλα γνωστά θηλαστικά, όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα μείνουν από οξυγόνο, εξαντλούνται και πεθαίνουν. Ομως, αυτά τα πλάσματα έχουν εφεδρεία: τα εγκεφαλικά τους κύτταρα σε μια ανάλογη κατάσταση θα αρχίσουν να «καίνε» φρουκτόζη, η οποία παράγει ενέργεια αναερόβια, χωρίς τη βοήθεια του εισπνεόμενου οξυγόνου, μέσω μιας μεταβολικής οδού που χρησιμοποιείται μόνο από τα φυτά.

Οι ερευνητές εξέθεσαν γυμνούς τυφλοπόντικες σε χαμηλές συνθήκες οξυγόνου και διαπίστωσαν ότι απελευθέρωσαν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης στο αίμα τους, οι οποίες μεταφέρθηκαν αμέσως στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον Πάρκ, ο οποίος έχει μελετήσει το παράξενο είδος για 18 χρόνια, οι γυμνοί τυφλοπόντικες μπορούν να επιβιώσουν για τουλάχιστον πέντε ώρες όταν το οξυγόνο πέσει σε χαμηλά επίπεδα, στα οποία ένας άνθρωπος δεν ζει.

Το τρωκτικό μειώνει την κίνηση και επιβραδύνει δραματικά τον ρυθμό των παλμών και της αναπνοής για εξοικονόμηση ενέργειας. Αρχίζει να χρησιμοποιεί φρουκτόζη μέχρι το οξυγόνο να είναι και πάλι διαθέσιμο.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ασυνήθιστος μεταβολισμός του είναι μια προσαρμογή, για να επιβιώνει σε περιοχές φτωχές σε οξυγόνο. Σε αντίθεση με άλλα υπόγεια θηλαστικά, οι γυμνοί τυφλοπόντικες ζουν σε συνθήκες υπερπληθυσμού και είναι πολύ πιθανό, τα αποθέματα οξυγόνου να εξαντλούνται γρήγορα στις αεριζόμενες σήραγγες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, με τους επιστήμονες να ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες ασθενών που υποφέρουν από κρίσεις στέρησης οξυγόνου.

Πηγή: Phys.org / Βίντεο uicmedia

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.