ΤΟΠΟΙ

Το μυστηριώδες κάστρο του «τρελού βασιλιά»!

Ενέπνευσε τον Ντίσνεϊ και κρύβει ένα μυστικό!

Το κάστρο Νοϊσβάνσταϊν (Neuschwanstein), μοιάζει σαν να ξεπήδησε από τα παραμύθια. Από αυτό ο Γουόλτ Ντίσνεϊ εμπνεύστηκε το κάστρο της «ωραίας κοιμωμένης».

Είναι το κόσμημα της Βαυαρίας και θεωρείται το πιο γνωστό στην Ευρώπη, αλλά κρύβει και ένα μεγάλο μυστικό.

Χτίστηκε από την προσωπική περιουσία του Λουδοβίκου του Β΄ της Βαυαρίας (1845-1886), σε ένα λόφο πάνω από το χωριό Σβάνγκαου και λέγεται πως το ήθελε για δικό του τόπο ξεκούρασης και ηρεμίας.

Ο βασιλιάς, που ήταν ανιψιός του Όθωνα, ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πρόσωπο και ο τρόπος ζωής του παρέμεινε ένα μυστήριο.Επειδή αναγκάστηκε να γίνει βασιλιάς σε ηλικία 18 ετών, πιστεύεται ότι ο σταδιακά τρελλάθηκε.

Ο Λουδοβίκος αποτέλεσε έμπνευση για τον Κλάους Μαν να γράψει το μυθιστόρημά του «Λούντβιχ, Σιδερόφραχτο παράθυρο» ενώ έχει μείνει στην ιστορία, ως «ο τρελός βασιλιάς», που είχε μανία με την κατασκευή μεσαιωνικών κάστρων με ανάμεικτους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον βασιλιά άρχισε, όταν κάποιοι υπουργοί άρχισαν να τον αμφισβήτησαν και τον κατηγόρησαν σαν παράφρονα, ενώ θεωρήθηκε ακατάλληλος να διαχειρίζεται τις τύχες του κράτους. Κατηγορία που ποτέ δεν αποδείχθηκε.

Ο Λουδοβίκος απομονώθηκε στον κάστρο του, στο κέντρο του οποίου υπάρχει ένα θέατρο, όπου παίζονταν έργα του Βάγκνερ, του οποίου ήταν λάτρης.

Η μουσική του Βάγκνερ είχε τόσο μεγάλη επίδραση στη ζωή του βασιλιά, που λέγεται ότι ήθελε αυτό το παραμυθένιο κάστρο να είναι μια τέλεια αναπαράσταση της σύνθεσης του μουσικού.

Παράλληλα, ντυνόταν όπως οι μυθικοί ήρωες στις όπερες και άρχισε να κοιμάται την ημέρα και να κυκλοφορεί μόνο τα βράδια.

Μετά τον θάνατο του το 1886 ο κόσμος άρχισε να επισκέπτεται το κάστρο, προκειμένου να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για τη ζωή του.

Το Neuschwanstein είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα μέρη στη Γερμανία, με πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Μάλιστα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης τουριστών ο χρόνος επίσκεψης είναι περιορισμένος.

 

Πηγές: Unusual Places και Wikimedia Commons

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.