ΕΡΕΥΝΑ

Τι είναι αυτό το όμορφο πράγμα;

Μοιάζει σαν μια φωτεινή κορδέλα στον ουρανό και το λένε Στηβ!


Το ανακάλυψαν οι «επιστήμονες πολίτες» (ερασιτέχνες επιστήμονες) και λάτρεις του Σέλαος στην περιοχή της Αλμπέρτα, του Καναδά.

Επειδή αγνοούσαν τι ήταν, του έδωσαν το όνομα Στηβ (Steve), από την παιδικής ταινίας Over the Hedge (Πέρα από το φράχτη), στην οποία ένας χαρακτήρας δηλώνει αυθαίρετα το όνομα Steve για να περιγράψει ένα αντικείμενο που δεν είναι σίγουρος.

Αυτή η κορδέλα από πορφυρό και πράσινο φως, δεν μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο γνωστό χαρακτηριστικό που βλέπουμε στο Σέλας και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για το τι την προκαλεί.

Οι εικόνες που ανέβασαν στα social media οι «επιστήμονες πολίτες», προσέλκυσαν το ενδιαφέρον διαστημικών επιστημόνων από τη NASA, την ESA και το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, οι οποίοι τώρα προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το παροδικό φαινόμενο.

Μάλιστα, μετέτρεψαν το Steve σε ένα αρκτικόλεξο που σημαίνει «ισχυρή ενίσχυση της ταχύτητας των θερμικών εκπομπών» (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement), μια περιγραφή που βασίζεται σε προκαταρκτικές δορυφορικές παρατηρήσεις.

Αυτό που είναι γνωστό σε όλους, επιστήμονες και ερασιτέχνες παρατηρητές, είναι πως ο Steve έχει πλάτος 25 έως 30 χιλιομέτρων και εκτείνεται για εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιάδες χιλιόμετρα στον ουρανό.

Μπορεί να διαρκέσει για μια ώρα ή περισσότερο, και φαίνεται να είναι εποχιακό φαινόμενο, καθώς εξαφανίζεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Εκπέμπει φως σε, κυρίως, πορφυρά χρώματα.

Εμφανίζεται στο βόρειο ημισφαίριο κατά μήκος γεωγραφικού πλάτους παρόμοιο με το Κάλγκαρι, στην Αλμπέρτα. Αρχικά, οι «επιστήμονες πολίτες» σκέφτηκαν ότι ήταν ένα είδος τόξου πρωτονίων, αλλά τα φώτα του δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, οπότε πρέπει να είναι κάτι άλλο.

Ο Έρικ Ντόνοβαν (Eric Donovan), αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους δορυφόρους της ESA για να μάθει περισσότερα για αυτό.

Μελετά το φαινόμενο μαζί με συνεργάτες του και εκτιμά πως σύντομα θα είναι σε θέση να δώσει κάποια εξήγηση για τον Steve.

Πηγή: Gismodo

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.