ΕΡΕΥΝΑ

Τρισδιάστατη εκτύπωση γυαλιού!

Ένα βήμα μπροστά με νέα τεχνική!

Ένα γυάλινο κουλούρι πρέτζελ αποτελεί το επίτευγμα μιας ομάδας επιστημόνων στο γερμανικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης, με επικεφαλής τον μηχανικό Δρ Μπάστιαν Ραπ (Dr. Bastian E. Rapp), που δημιουργήθηκε με τη χρήση 3D εκτύπωσης.

Ακολουθήθηκε, όμως, μια νέα διαδικασία η οποία βοηθά στην παραγωγή πολύπλοκων ειδών και σχημάτων γυαλιού. Η διαδικασία ξεκινά με μια μείξη που αποτελείται από ένα ευαίσθητο στο φως υγρό πολυμερές, και νανοσωματίδια από υψηλής καθαρότητας γυαλί χαλαζία.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως στερεολιθογραφία, ένα υπεριώδες λέιζερ επικεντρώνεται σε αυτό το μείγμα, σε διάφορα σημεία, προκαλώντας το να σκληρύνει. Με αυτό τον τρόπο, το αντικείμενο δημιουργείται σταδιακά ανά στρώματα.

Η δομή αυτή στη συνέχεια θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία, με τα νανοσωματίδια από γυαλί να λιώνουν και να ενλώνονται με το πολυμερές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ομαλό, στερεό αντικείμενο που κυμαίνεται σε μέγεθος από λίγα μικρόμετρα έως αρκετά εκατοστά.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βρει χρήση σε τομείς όπως η οπτική, η μετάδοση δεδομένων και η βιοτεχνολογία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Nature.


Πηγή: New Atlas

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.