ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η χώρα που κινδυνεύει να γίνει Ατλαντίδα!

Τα δέντρα της επιτρέπουν να επιπλέει!

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί να πνίξει το Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ, και να σκεπάσει το Βιετνάμ. Το μόνο που στέκεται ανάμεσα στη χώρα και τον ωκεανό είναι τα δέντρα.

Και ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς εκτιμάται πως αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, το 2100 η πόλη Χο Τσι Μιν θα βρεθεί κάτω από το νερό, μαζί με τις γειτονικές της πόλεις.

Το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος προβλέπει ότι ο ωκεανός θα καταπιεί περισσότερο από το ένα τρίτο της περιοχής στο Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ.

Στα μισά της ακτής, βρίσκεται η αρχαία πόλη Χόι Αν, η οποία έχει χτιστεί στο σημείο που ο ποταμός Θου Μπον συναντά τη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι κάτοικοι της έχουν ήδη ενημερωθεί για τους κινδύνους και κατά τη διάρκεια των εποχιακών πλημμυρών μεταφέρουν τα έπιπλα τους στους επάνω ορόφους.

Με μια πρόχειρη πρόβλεψη και περιορισμένους πόρους, το Βιετνάμ δεν έχει πολλές επιλογές. Το 2015, ο τότε ο υπουργός περιβάλλοντος δήλωσε στον Τύπο ότι το καλύτερο στοίχημα της χώρας ήταν να φυτέψει περισσότερα μαγκρόβια δέντρα.

Τα μαγκρόβια είναι οι… υπερήρωες των δέντρων. Αναπτύσσονται σε βάλτους κατά μήκος των ακτών, έχουν λεπτούς κορμούς και οι ρίζες τους είναι βυθισμένες στο αλμυρό νερό της θάλασσας.

Οι ρίζες φιλτράρουν το αλμυρό νερό και μπορούν να επεκτείνουν και να στηρίξουν τις διαβρωμένες ακτές, ενώ αναπτύσσουν τη βιοποικιλότητα των ψαριών.

Επίσης, τα δάση απο μαγκρόβια δέντρα προστατεύουν τις ακτές ενεργώντας ως φυσικοί φραγμοί στις καταιγίδες.

Παράλληλα, προστατεύουν τις καλλιέργειες από τη διείσδυση αλμυρού νερού, και πάνω από όλα, λειτουργούν σαν ατμοσφαιρικές ηλεκτρικές σκούπες, τραβώντας από την ατμόσφαιρα απαράμιλλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, το Βιετνάμ έχει χάσει περισσότερα από τα μισά δάση μαγκρόβιων από τη δεκαετία του 1940, κυρίως λόγω της υδατοκαλλιέργειας και της αστικής ανάπτυξης.

Σήμερα, γίνεται εκστρατεία από οικολογικές οργανώσεις για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων, ώστε να αναπτυχθεί το σχέδιο για τη διάσωση των μαγκρόβιων δασών και κατά συνέπεια για τη σωτηρία της χώρας.

Πηγή: BBC

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.