ΤΟΠΟΙ

Το αρχαίο μονοπάτι που βυθίζεται στη θάλασσα!

Είναι ο δρόμος για το «ιερό νησί», που εμφανίζεται όταν πέφτει η παλίρροια!

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, σε μια περιοχή που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι πηγαίνουν οδικώς στο «ιερό νησί» Λιντισφάρνε (Lindisfarne), το οποίο βρίσκεται ακριβώς έξω από τις ακτές της βορειοανατολικής πλευράς της Βρετανίας, στα σύνορα Αγγλίας και Σκωτίας.

Δύο φορές την ημέρα το αρχαίο μονοπάτι εξαφανίζεται όταν φουσκώνουν οι παλίρροιες, αφήνοντας το Lindisfarne στη θάλασσα.

Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας εμφανίζεται ένα υπερυψωμένο ασφαλτοστρωμένο μονοπάτι για αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζούς, που κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950, και ένα πλακόστρωτο για να φτάσεις στο μοναστήρι.

Μέχρι τότε, και για 1.300 χρόνια, για να φτάσει κάποιος στο «ιερό νησί», που απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα από την ακτή, έπρεπε να ακολουθήσει τον «Δρόμο των Προσκυνητών» (Pilgrims Way), περνώντας μέσα από την άμμο και τους βάλτους.

Το νησί θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της Βρετανίας και σε αυτό βρίσκεται ένα μεσαιωνικό κάστρο, που ήταν και μοναστήρι.

Η αρχική μοναστική κοινότητα του Lindisfarne ιδρύθηκε το 635 από τον άγιο Έινταν (St. Aidan), έναν Ιρλανδό μοναχό, που διέδιδε τον Χριστιανισμό.

Αλλά μέχρι το τέλος του 8ου αιώνα, το πλούσιο και μικρό νησί έγινε ένας από τους αγαπημένους στόχους των Βίκινγκς, οι οποίοι έκαναν συχνές επιδρομές. Όμως, τον 12ο αιώνα έγινε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο.

Στο ιστορικό νησί ζουν μόνιμα, περίπου, 160 κάτοικοι. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται πάνω από 650.000 τουρίστες, που μπορούν να φτάσουν ακολουθώντας τους πίνακες παλίρροιας, οι οποίοι δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο και συμβουλεύουν πότε μπορείς να ταξιδέψεις.

Πηγή: Atlas Obscura

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s