ΕΡΕΥΝΑ

Δυο δυο στις σκάλες του μετρό!

Ο άγραφος κώδικας να στέκεσαι δεξιά, αποδεικνύεται λάθος!

Αν θέλεις να πας γρήγορα στον προορισμό σου, και αν αισθάνεσαι την ελάχιστη αλληλεγγύη για όσους θέλουν το ίδιο, τότε δεν πρέπει να περπατάς στις κυλιόμενες σκάλες, δίπλα από αυτούς που στέκονται!

Αυτή είναι η άποψη ερευνητών σε Αμερική και Ευρώπη, που εξέτασαν τον χρόνο που απαιτείται για να ανέβει κάποιος από τις σκάλες στο μέτρο, περπατώντας σε αυτές ή αν στέκεται στη δεξιά πλευρά.

Όπως φάνηκε από τις μελέτες, όταν στις σκάλες ανεβαίνουν ο ένας δίπλα στον άλλον, τότε υπάρχει αποσυμφόριση στις τεράστιες ουρές, ενώ μηδενίζεται και η πιθανότητα ατυχήματος.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα πειράματος στον πολυσύχναστο σταθμό Χόλμπορν, στο Λονδίνο, όπου μετακινούνται περισσότεροι από 56 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο.

Όπως αποδείχθηκε στις κυλιώμενες σκάλες που είναι ψηλότερες από 18,5 μέτρα, μεγάλο μέρος της αριστερής πλευράς ήταν αχρησιμοποίητο, προκαλώντας τεραστίες ουρές, στην κάτω πλευρά. Όταν γέμισαν τον διαθέσιμο χώρο, οι ουρές μειώθηκαν κατά 30%.

Κάνοντας ανάλογες μελέτες στην Καλιφόρνια, και βάζοντας τα δεδομένα σε υπολογιστικά μοντέλα,διαπιστώθηκε ότι όσοι περπατούσαν πάνω στις σκάλες έκαναν 46 δευτερόλεπτα για να ανέβουν και αυτοί που στέκονταν δεξιά, περιμένοντας στην ουρά, 138 δευτερόλεπτα.

Όταν οι σκάλες γέμισαν, ανά δύο άτομα, αυτοί που περπατούσαν, προηγουμένως, έχασαν μόλις 13 δευτερόλεπτα από τον χρόνο τους, ενώ οι υπόλοιποι κέρδισαν 79 δευτερόλεπτα.

Βέβαια, οι ειδικοί δεν θεωρούν εύκολο να πειστούν οι «βιαστικοί», καθώς μπαίνει στη μέση η ψυχολογία του καθενός, ενώ πρέπει να υπάρχει ανεπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης, ώστε όλοι να κερδίζουν.
Πηγή: New York Times / Εικόνες Pixabay

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.