ΤΕΧΝΗ

Ζωντανή τέχνη με ρίζες φυτών!

Φτιάχνουν μόνες τους εκπληκτικά μοτίβα!

Η θεωρία του Δαρβίνου δεν αφορούσε μόνο την εξέλιξη του ανθρώπου, αλλά και τη λειτουργία των φυτών. Μάλιστα, έγραφε πως οι ρίζες αναζητούν τροφή και νερό, κάνοντας κινήσεις γύρω από τον κορμό ενός φυτού ή δέντρου.

Χαρακτηρίζει τις ρίζες ως τον εγκέφαλο των φυτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο έξυπνες από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Αυτή την ανάλυση του Δαρβίνου εφάρμοσε στην πράξη μια Γερμανίδα καλλιτέχνιδα, που ζει στο Άμστερνταμ, η Νταϊάνα Σίρερ (Diana Scherer) και όχι μόνο διαπιστώθηκε πως ο Κάρολος Δαρβίνος είχε δίκιο, αλλά το αποτέλεσμα της δουλειά της είναι εκπληκτικό.

Το καλλιτεχνικό πείραμα της Scherer έγινε με τη βοήθεια βιολόγων και οικολόγων από το Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ (Radboud) στο Ναϊμένγκεν (Nijmegen), στην Ολλανδία. Στόχος ήταν να εξαναγκάσει τις ρίζες των φυτών να αυξάνονται σε περίπλοκα σχέδια, σαν να δημιουργούν ένα χαλί.

Η Scherer μεγάλωσε βρώμη και σιτάρι σε ειδικά σχεδιασμένα υπόγεια, με καλούπια που καθοδηγούσαν τις ρίζες των φυτών να αναπτύσσονται σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, καθώς ψάχνουν για τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
«Ο Δαρβίνος στο βιβλίο του «η δύναμη της κίνησης των φυτών», περιγράφει πώς οι ρίζες δεν μεγαλώνουν παθητικά προς τα κάτω, αλλά κυκλοφορούν και παρατηρούν. Μια ρίζα περιηγείται και εντοπίζει την υγρασία και τις χημικές ουσίες. Ο Δαρβίνος ανακάλυψε ότι τα φυτά είναι πολύ πιο έξυπνα από ό, τι νομίζουμε» παρατηρεί η Diana Scherer.

Και προσθέτει:«Υπάρχει μια παγκόσμια έρευνα από βοτανολόγους για να ανακαλυφθεί αυτός ο κρυφός κόσμος των φυτών. Θα ήθελα να τον εξερευνήσω και να εφαρμόσω την «ευφυΐα» των φυτών στη δουλειά μου», καταλήγει.

Μόλις οι ρίζες των φυτών έχουν τελειώσει την «ύφανση» και το «πλέξιμο» τους κάτω από το έδαφος, η Scherer ξεθάβει τα καλούπια και φωτογραφίζει τις περίπλοκες «ταπετσαρίες» διαβίωσης τους.

Πηγή: Oddity Central

Κατηγορίες:ΤΕΧΝΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.