ΒΙΝΤΕΟ

Το τρομακτικό χτύπημα του σκορπιού σε αργή κίνηση!

Χρησιμοποιήθηκε ειδικό φιλμ για να το καταγράψουν!

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον εξελικτικό βιολόγο Άρι Φαν Ντερ Μέιντεν (Arie van der Meijden) από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο, στην Πορτογαλία, χρησιμοποίησε φιλμ υψηλής ταχύτητας για να αναλύσει τα χτυπήματα επτά διαφορετικών ειδών σκορπιού.

Από το σύνολο των σκορπιών που μελετήθηκαν, διαπιστώθηκε πως η ουρά με το κεντρί του κινείται με ταχύτητα, περίπου, 5 χιλιομέτρων την ώρα ή 130 εκατοστά το δευτερόλεπτο!

Για να κινηματογραφήσουν τις σκορπιούς σε δράση, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια μικρή πλατφόρμα που περιβαλλόταν από καθρέφτες και στις τέσσερις πλευρές.

Μετά την τοποθέτηση ενός σκορπιού στην πλατφόρμα, άρχισαν να τον πειράζουν στις δαγκάνες με ένα λεπτό κομμάτι σύρμα, για να αντιδράσει.

‘Ετσι, οι ερευνητές μπόρεσαν να κινηματογραφήσουν τα χτυπήματα του με μια βιντεοκάμερα, που είχαν τοποθετήσει από πάνω, σε 500 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Παρακολουθώντας τις κινήσεις του σκορπιού από πολλές διαφορετικές απόψεις, η τροχιά του χτυπήματος θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί σε 3D.

Με το βίντεο σε αργή κίνηση, οι ερευνητές ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν την πορεία, την ταχύτητα και την επιτάχυνση των διαφόρων χτυπημάτων των σκορπιών.

Όπως περιγράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Functional Ecology, κάθε είδος σκορπιού έχει ένα χαρακτηριστικό αμυντικό χτύπημα.

Και τα χτυπήματα αυτά διαφέρουν σε τροχιά, σε ταχύτητα, στο μήκος της διαδρομής του κεντριού μέχρι τον στόχο, και τη διάρκεια τους.

Οι σκορπιοί τείνουν να χρησιμοποιούν έναν από τους δύο τρόπους χτυπημάτων: τα ανοιχτά και τα κλειστά χτυπήματα. Από τα δύο είδη, τα ανοικτά είναι πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Τα κλειστά χτυπήματα, από την άλλη πλευρά, διασχίζουν μικρότερο χώρο, αλλά με αυτήν την τεχνική, οι σκορπιοί μπορούν γρήγορα να επαναφέρουν το κεντρί τους σε θέση επίθεσης και να είναι έτοιμοι για το επόμενη κέντρισμα.

Βλέποντας το βίντεο σε αργή κίνηση, οι ερευνητές παρατήρησαν πως ο σκορπιός χύνει το δηλητήριο από το κεντρί πάνω από το κεφάλι του, χτυπώντας τον στόχο του κατ ‘ευθείαν προς τα κάτω.

Με τη μελέτη αυτή και άλλες που θα ακολουθήσουν οι επιστήμονες ελπίζουν να κατανοήσουν γιατί οι σκορπιοί χρησιμοποιούν τέτοιες ποικίλες και εντυπωσιακές στρατηγικές επιθέσεις.

Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το είδος των εχθρών, από τους οποίους χρειάζονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ή από το γεγονός ότι ορισμένοι σκορπιοί βασίζονται περισσότερο στις δαγκάνες τους για να αποκρούσει μια απειλή.

Οι σκορπιοί συνήθως χρησιμοποιούν τις δηλητηριώδεις ουρές τους για να αποκρούσουν νυχτερίδες, φίδια, σαύρες και άλλα αρπακτικά ζώα, αλλά και για να πιάσουν το θήραμα τους.

Πηγή: Gizmodo / Βίντεο FunctionalEcology

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.