ΖΩΗ

Άρωμα από τις σταγόνες της βροχής!

Παραδοσιακή δημιουργία εδώ και χιλιάδες χρόνια!

Το πιο εντυπωσιακό και δημοφιλές άρωμα στην Ινδία, είναι αυτό που δημιουργείται από τις πρώτες βροχές των μουσώνων και περιέχει τις οσμές της γης και των λουλουδιών!

Τα αρώματα αυτά λέγονται Ατάρ (Attar) ή αρώματα με βάση το λάδι των λουλουδιών και δεν είναι εύκολο να τα βρει κανείς, και πολύ περισσότερο να τα παρασκευάσει.

Η αρχαία τεχνική, ακολουθείται και σήμερα στο Δελχί, κυρίως από την αρωματοποιία Gulab Singh Johrimal, που είναι βασικός κατασκευαστής και διανομέας Attar για περισσότερα από 200 χρόνια.

Το Attar ή Ittar (Χίντι / Ουρντού), είναι ένα αιθέριο έλαιο που προέρχεται από βοτανικές πηγές. Συνηθέστερα αυτά τα έλαια εξάγονται μέσω απόσταξης με ατμό, αφού έχει προηγηθεί ο βρασμός του νερού.

Μια διαδικασία που χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια, και πιθανότατα αναβίωσε στην Ινδία από τις Μογγόλους ηγεμόνες, που πήγαν εκεί από την Κεντρική Ασία, κατά τον Μεσαίωνα.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την πολτοποίηση λουλουδιών και το βράσιμο τους μέσα σε σφραγισμένα δοχεία. Το αιθέριο έλαιο περιέχεται στους ατμούς, στους οποίους γίνεται απόσταξη, ώστε να δημιουργηθεί η βάση του αρώματος.

Ο βρασμός γίνεται σε δοχεία χαλκού και η απόσταξη μέσα από σωλήνες μπαμπού. Μια τεχνική που δεν έχει αλλάξει πολύ, στο πέρασμα των αιώνων.

Στη συνέχεια τα έλαια τοποθετούνται σε ξύλινα δοχεία και εκεί γίνεται η ωρίμανση τους, που μπορεί να διαρκέσει από ένα έως δέκα χρόνια, ανάλογα με τις φυτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα Attar συνήθως προσφέρονται προς πώληση σε μικρές ποσότητες σε μικρά κρυστάλινα μπουκάλια. Είναι τόσο πυκνά, ώστε ένα μικρό μπουκάλι μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Το πιο πολύτιμο από όλα είναι το αγνό ροδέλαιο, το οποίο κοστίζει περισσότερο από 33.000 ρουπίες για 10ml, περίπου 470 ευρώ.

Όπως λένε οι ειδικοί της Gulab Singh Johrimal, τα αρώματα αυτά έχουν μεγαλύτερη απόδοση το καλοκαίρι και την περίοδο των μουσώνων, καθώς περιλαμβάνουν την μυρωδιά της βροχής.

Αυτό συμβαίνει, γιατί με τις πρώτες σταγόνες οι εργαζόμενοι που περιμένουν τη βροχή, συγκεντρώνουν το υγρό κόκκινο χώμα και το βάζουν σε μεγάλα δοχεία για την απόσταξη του. Έτσι το νερό έχει τη μυρωδιά των μουσώνων, που αναδύεται μαζί με το άρωμα των λουλουδιών.

Πηγές: BBC και Wikipedia

Advertisements

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.