ΖΩΗ

Διαβατήρια από χώρες που δεν υπάρχουν!

Μια σπάνια συλλογή από κράτη που σβήστηκαν από το χάρτη!

Διαβατήρια από τη Σοβιετική Ένωση, την Ανατολική Γερμανία, τη βρετανική Παλαιστίνη και το βρετανικό Χονγκ Κονγκ, μέχρι τη Μαντζουρία, τη Βρέμη και το κράτος της Ριέκα που διήρκεσε μόνο τέσσερα χρόνια.

Η συλλογή ανήκει στον Τομ Τόπολ (Tom Topol), οποίος είναι και ο δημιουργός της ιστοσελίδας Passport-collector.com.

Από τα σπάνια διαβατήρια, τα οποία είναι και του κράτους της Ριέκα, το οποίο παρέμεινε ανεξάρτητο για τέσσερα χρόνια και μετά εντάχθηκε στην Κροατία.

Το κρατίδιο της Φιούμε (Fiume), όπως αναφερόταν στις αρχές του περασμένου αιώνα, ιδρύθηκε το 1920, μετά από επανάσταση κατά των Σέρβων.

Ηγέτης των 2.500 ανδρών που βάδισαν προς την πόλη το 1919, ήταν ο ποιητής Gabriele D’Annunzio, ο οποίος παρέδωσε τη Ριέκα στους Ιταλούς.

Μετά από τέσσερα χρόνια και συνεχείς μάχες μεταξύ των Ιταλόφωνων και των Σερβόφωνων κατοίκων, συγχωνεύτηκε με την Ιταλία, μέχρι το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου που εντάχτηκε στη Γιουγκοσλαβία. Μετά τη διάλυση της έγινε πόλη της Κροατίας.

Το κράτος της Βρέμης, δημιουργήθηκε όταν η κατέρρευσε η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 1806, και επέζησε μέχρι το 1933. Τα διαβατήρια της ήταν ανορθόδοξα, όπως αυτό με τη φωτογραφία της κοπέλας που παίζει κιθάρα.

Η ελευθερία της Βρέμης καταλύθηκε από το Τρίτο Ράιχ, και το κράτος της επανιδρύθηκε το 1947, ως κρατίδιο της Δυτικής Γερμανίας.

Το παράδοξο στη Σοβιετική Ένωση ήταν πως όλοι οι πολίτες έπρεπε να διαθέτουν διαβατήριο, αν και λίγοι είχαν την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψει στο εξωτερικό, ακόμα και σε χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Για να βγει κάποιος από τη Σοβιετική Ένωση έπρεπε να πάρει σχετική άδεια, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να μην επέστρεφε. Έτσι, το πιο κοινά διαβατήρια ήταν των διπλωματών.

Η Ελεύθερη πόλη του Ντάνζινγκ (Danzig), του σημερινού Γκντανσκ της Πολωνίας, ήταν τμήμα της Πρωσίας για πολλούς αιώνες. Μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, διατηρούσε μια σχέση ημιαυτονομίας και ανακηρύχθηκε ελεύθερο κράτος υπό την εποπτεία της Κοινωνίας των Εθνών.

Ωστόσο, το κράτος αυτό διαλύθηκε το 1939, όταν η ναζιστική Γερμανία κατέλαβε την πόλη. Τα διαβατήρια του περιλαμβάνουν κάποια περίεργα στοιχεία, όπως βιομετρικά ή το σχήμα προσώπου του κατόχου.

Μεγάλης σπανιότητας είναι και το διαβατήριο από ένα ακόμη κράτος που δεν υπάρχει, τη Βρετανική Παλαιστίνη. Το διαβατήριο είναι του 1939 και ανήκει σε έναν Εβραίο από τη Μολδαβία, που ταξίδεψε εκεί μετά την εισβολή των Ναζί.

Το διαβατήριο, το οποίο εκδόθηκε στα αγγλικά, τα αραβικά και τα εβραϊκά, σημειώνει ότι ο κάτοχος του έγινε Παλαιστίνιος στο πλαίσιο ενός βρετανικού νόμου, που επέτρεπε στους Εβραίους να αλλάξουν ιθαγένεια αρκεί να έχουν μόνιμη κατοικία στην Παλαιστίνη.

Όπως και στην περίπτωση των Σοβιετικών, έτσι και οι κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας, σπάνια μπορούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Το συγκεκριμένο διαβατήριο της συλλογής, ανήκει σε διπλωμάτη ο οποίος εργαζόταν στο προξενείο της χώρας του στην ΕΣΣΔ. Tο διαβατήριο είναι γραμμένο σε δύο γλώσσες, γερμανικά και ρωσικά και εκδόθηκε το 1964.

Από τα πλέον σπάνια είναι το διαβατήριο από την Αυτοκρατορία της Μαντζουρίας, ένα κράτος μαριονέτα που δημιουργήθηκε από τους Ιάπωνες στη βόρειοανατολική Κίνα μετά την εισβολή το 1934.

Εκεί, είχε καταφύγει η τελευταία βασιλική οικογένεια της Κίνας, η δυναστεία των Τσινγκ (1644-1912).Το διαβατήριο ανήκε σε έναν Ρώσο μετανάστη, ο οποίος ήταν έμπορος στην περιοχή.

Το Χονγκ Κονγκ, ήταν ένα πολυσύχναστο λιμάνι που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Βρετανών από το 1842, μετά τον Πρώτο Πόλεμο του Οπίου, μέχρι το 1997, όταν επιστράφηκε στην Κίνα.

Τα διαβατήρια της χώρας εκδίδονταν από τη βρετανική κυβέρνηση και υπήρχε ελεύθερη διακίνηση. Από το 1998 το Χονγκ Κονγκ διανύει μια παρατεταμένη περίοδο επανένταξης στην Κίνα.

Το Σιάμ είναι γνωστό τώρα ως Ταϊλάνδη και είναι η μόνη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που ποτέ δεν αποικίστηκε από μια δυτική δύναμη, χάρη στην κυβέρνηση της που έπαιξε έξυπνα και προς όφελος της, με την βρετανική και γαλλική αντιπαλότητα.

Το συγκεκριμένο διαβατήριο είναι το 1937, δύο χρόνια πριν το Σιάμ αλλάξει το όνομα του σε Ταϊλάνδη και έχει ως γλώσσα τη γαλλική.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας υπάρχει ακόμα, αλλά τα διαβατήρια της είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω του απομονωτισμού της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως λιγότερα από 30.000 διαβατήρια εκδίδονται κάθε χρόνο, και κανένα δεν δίνεται στους απλούς ανθρώπους.

Πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, δεν έχει διαβατήριο, καθώς υπάρχει ο φόβος της εγκατάλειψης της χώρας.

Αυτό το διαβατήριο του 1957 είναι γραμμένο και στα ρωσικά,  και πιθανόν να ανήκει σε κάποιον πολίτη που αυτομόλησε. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι και πλαστό.

Πηγή: Daily Mail

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.