ΖΩΗ

Το βασίλειο των γυναικών!

Δεν υπάρχει γάμος και μόνο η μάνα ξέρει ποιανού είναι τα παιδιά!

Η απόλυτη μητριαρχία, που αποτελούσε πυρήνα αρχαίων κοινωνιών, έχει επιβιώσει σε μια φυλή βουδιστών στο Θιβέτ, που ονομάζεται Μόσο (Mosuo). Εκεί ο άντρας δεν είναι το αφεντικό του σπιτιού, ενώ οι γυναίκες κυριαρχούν στα πάντα.

Η γιαγιά κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού, οι γιοι και οι κόρες της ζουν εκεί, μαζί με τα παιδιά των θυγατέρων. Οι άντρες χρησιμοποιούνται μόνο για να τεκνοποιούν και έχουν μικρή συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών τους.

Αυτή η απόλυτα φεμινιστική κοινωνία, υπάρχει σε μια καταπράσινη κοιλάδα στο Γιουνάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, στους ανατολικούς πρόποδες των Ιμαλαΐων.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ίσες, αν όχι ανώτερες από τους άνδρες. Και οι δύο έχουν όσες, ή όσους σεξουαλικούς συντρόφους τους αρέσει. Δεν υπάρχουν γάμοι και διαζύγια, και τη φροντίδα των παιδιών που γεννιούνται, αναλαμβάνει η οικογένεια της μάνας.

Για τις γυναίκες Mosuo είναι κανόνας να μην ξέρει κανείς ποιος είναι ο πατέρας των παιδιών, και αποφεύγουν τα όποια στοιχεία συνδέονται με αυτόν.

Άνδρες και οι γυναίκες, μπορούν να έχουν όσες σεξουλικές σχέσεις θέλουν και το μόνο εμπόδιο για να επισκεφτεί ένας άντρας μια γυναίκα, είναι να υπάρχει στην πόρτα της ένα καπέλο. Αυτό σημαίνει πως μέσα βρίσκεται άλλος.

Υπάρχουν όμως και αρκετά άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία για αυτήν την μητριαρχική κοινωνία. Τα ζευγάρια ποτέ δεν ζουν μαζί, και επίσης εντυπωσιακό είναι ότι κανείς δεν λέει, «εγώ».

Οι γυναίκες τα κάνουν όλα. Κατέχουν και κληρονομούν την περιουσία, ασχολούνται με τις γεωργικές καλλιέργειες, τη σπορά και τη συγκομιδή, με το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών.

Οι άνδρες βάζουν τη δύναμη τους για το όργωμα, την κατασκευή και την επισκευή των σπιτιών, τη σφαγή των ζώων και λένε την άποψη τους σε μεγάλες οικογενειακές αποφάσεις, αν και το τελευταίο λόγο έχει πάντα η γιαγιά.

Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες δεν έχουν πατρικές ευθύνες, καθώς είναι συνηθισμένο οι γυναίκες να μην ξέρουν ποιος είναι ο πατέρας των παιδιών τους, έχουν σημαντική ευθύνη ως θείοι με τα παιδιά των αδελφών τους.

Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια κοινωνία είναι αδιανόητη για τους Δυτικούς, αλλά και τους άλλους Κινέζους, με αποτέλεσμα το χωριό τους γύρω από τη λίμνη Λούγκου (Lugu), να έχει γίνει πόλος έλξης τουριστών.

Πηγή: Gaurdian και Wikipedia

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.