ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Ψαράκι σκοτώνει τον πόνο με το δηλητήριο του!

Το χρησιμοποιεί σαν παυσίπονο για κάθε ενδιαφερόμενο!

Τα Fang blennies είναι χαριτωμένα, μικρά και πολύχρωμα. Ζουν σε κοραλιογενείς υφάλους στον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό και μοιάζουν με εκείνα που υπάρχουν σε ενυδρεία.

Όμως,  αυτά έχουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Διαθέτουν ένα ισχυρό δηλητήριο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τον πόνο σε όσα ψάρια το δεχτούν.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ερευνητές στην επιθεώρηση Current Biology, αυτό το παράξενο δηλητήριο, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τον άνθρωπο και τη φαρμακοβιομηχανία.

«Το ψαράκι ρίχνει στα άλλα ψάρια το δηλητήριο του, το οποίο δρα όπως η μορφίνη, αναστέλλοντας τον πόνο αντί να τον προκαλεί», λέει ο ερευνητής του από το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ Μπράιν Φράι (Bryan Fry), ένας από τους 23 επιστήμονες που εργάστηκαν για τη σχετική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το δηλητήριο του είναι χημικώς μοναδικό και ρίχνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, αποτελώντας ένα «μυστικό όπλο» για τα ψαράκια, τα οποία γνωρίζοντας τη δύναμη τους, γίνονται εκπληκτικά τολμηρά.

«Τα Fang blennies είναι τα πιο ενδιαφέροντα ψάρια που έχω σπουδάσει ποτέ και έχουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δηλητήρια», επισημαίνει ο Fry.

«Τα ψάρια αυτά είναι συναρπαστικά στη συμπεριφορά τους. Μπορούν άφοβα να τα βάλουν με όσα τους επιτίθενται, ενώ επίσης αγωνίζονται εντατικά για την επιβίωση τους, με παρόμοιου μεγέθους ψάρια.

»Μυστικά όπλα τους είναι δύο μεγάλα αυλάκια στα δόντια που έχουν στην κάτω γνάθο, τα οποία συνδέονται με τους αδένες του δηλητηρίου».

Η επιστήμη έχει μάθει να αξιοποιεί τη δύναμη των πολλών δηλητηρίων της φύσης προς όφελος του ανθρώπου τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, το δηλητήριο του φιδιού μπορεί να βοηθήσει σε καρδιακά επεισόδια και θρόμβους του αίματος. Ακόμη το δηλητήριο της αράχνης μπορεί να σταματήσει βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Fry και οι συνεργάτες του λένε ότι η περαιτέρω μελέτη της χημείας του δηλητηρίου, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν νέου είδους παυσίπονα για τους ανθρώπους.

Πηγή: Mother Nature Network

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.