ΕΡΕΥΝΑ

Λάστιχα αυτοκίνητων από αυγά και ντομάτες!

Τρως και ό,τι περισσεύει πάει στους τροχούς!

Όσο και να φαίνεται απίστευτο, πρόκειται για ανακάλυψη του πανεπιστημίου του Οχάιο, που αναμένεται  να πάρει άδεια ευρεσιτεχνίας για να αρχίσει η παραγωγή των επαναστατικών ελαστικών.

Τα λάστιχα αυτά δεν θα είναι μαύρα, αλλά κοκκινωπά, καθώς το μείγμα που θα μπαίνει στο καουτσούκ, δεν θα είναι από άνθρακα, αλλά από φλούδες ντομάτας και τσόφλια αυγών!

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου κάνουν λόγο για τριπλά οφέλη από τέτοια ελαστικά. Πρώτον κάνουν την παραγωγή καουτσούκ πιο βιώσιμη, δεύτερον μειώνουν την εξάρτηση των χωρών παραγωγής ελαστικών από το εισαγόμενο πετρέλαιο και τρίτον ανακυκλώνονται τα σκουπίδια.

Στις δοκιμές που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το καουτσούκ με τα νέα υλικά ανάμειξης ξεπερνά σε απόδοση τα παραδοσιακά λάσχτιχα.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Κατρίνα Κόρνις (Katrina Cornish) περίπου το 30% ενός τυπικού ελαστικού αυτοκινήτου είναι από άνθρακα. Αυτό κάνει το λάστιχο ανθεκτικό, και το κόστος του ποικίλει ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου.

«Δεν θα συλλέγουμε τα τσόφλια αβγών από το πρωινό μας», προσθέτει, «αλλά θα απευθυνθούμε στη μεγαλύτερη πηγή, τις εμπορικές εταιρείες τροφίμων.»

Όπως τονίζει η Cornish, οι Αμερικανοί καταναλώνουν περίπου 100 δισεκατομμύρια αυγά κάθε χρόνο και 13 εκατομμύρια τόνους ντομάτες.

Η Σίντι Μπαρέρα (Cindy Barrera), που είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο της Cornish, τονίζει ότι από τις δοκιμές διαπιστώθηκε πως τα τσόφλια των αβγών δίνουν στο καουτσούκ ασυνήθιστες ιδιότητες.

Οι φλούδες ντομάτας, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σταθερές σε υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν υλικό με καλή απόδοση.

«Βρήκαμε ότι η αντικατάσταση διαφορετικών τμημάτων της αιθάλης με αλεσμένα κελύφη αυγών και φλούδες ντομάτας ισχυροποιούν το καουτσούκ και το βοηθούν να διατηρήσει την ευελιξία του», λέει η Barrera.

Παράλληλα, γίνονται δοκιμές από τους ερευνητές, με διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών, με στόχο να προσθέσουν χρώμα στα υλικά, ώστε τα νέα λάστιχα να μην είναι μονόχρωμα.

Πηγή: Treehugger

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.