ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

H έρημος που πλημμυρίζει!

Κάποτε ήταν μια τεράστια λίμνη που στέρεψε!

Η Αράλη, στο Καζακστάν, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ήταν τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου. Όμως, εκείνη την εποχή ξεκίνησε το «μεγάλο σχέδιο για τον μετασχηματισμό της φύσης», που αποφάσισε ο Στάλιν, και σύντομα η λίμνη αποτέλεσε μακρινή ανάμνηση.

Το σχέδιο του Στάλιν προέβλεπε την εκτροπή δύο ποταμών, του Αμού Ντάρια και του Σιρ Ντάρια, οι οποίοι τροφοδοτούσαν την Αράλη. Ο στόχος ήταν να χρησιμοποιηθεί αυτό το νερό για ένα αρδευτικό έργο που θα δημιουργούσε μεγάλες φυτείες βαμβακιού και χωράφια με σιτάρι, σε όλες τις στέπες του Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Αποτέλεσμα αυτής της εκτροπής ήταν να εξαφανιστεί το 90% των επιφανειακών υδάτων της Αράλης, μέσα σε μόλις 40 χρόνια. Το επίπεδο αλατότητας έγινε δώδεκα φορές υψηλότερο και η τοπική οικονομία, η οποία βασιζόταν στην αλιεία, καταστράφηκε, ενώ εξαφανίστηκαν περίπου 20 ενδημικά είδη ψαριών.

Σε αυτό τον ξηρό βυθό της άλλοτε λίμνης, ξεπήδησαν απίστευτες εικόνες. Όπως τα κουφάρια 12 πλοίων που κάθονταν πάνω σε μια απέραντη έρημο. Μετά το 2006 ο αριθμός τους μειώθηκε καθώς οι ντόπιοι τα διέλυσαν και τα πούλησαν για παλιοσίδερα.

Το 2005, η ανεξάρτητη κυβέρνηση του Καζακστάν συνεργάσθηκε με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές της ανθρωπότητας. Η λύση ήταν ένα φράγμα 13 χιλιομέτρων, που χτίστηκε στα νότια της μικρής θάλασσας.

Χάρη σε αυτό το φράγμα, η εκροή του νερού από τη βόρεια πλευρά της Αράλης, τελικά σταμάτησε. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα επίπεδα του νερού άρχισαν να αυξάνονται, η πανίδα σιγά σιγά επέστρεψε, και οι ψαράδες άρχισαν να εργάζονται και πάλι.

Χαρακτηριστική είναι μια συγκριτική φωτογραφία από τη NASA, της λίμνης Αράλης το 1989 και το 2014, που δείχνει τη σημαντική αύξηση των υδάτων.

Μετά την κατασκευή του φράγματος, περισσότερα από 15 είδη ψαριών επανεμφανίστηκε, η αλιευτική παραγωγή μεγάλωσε και έφτασε από τα ιστορικά χαμηλά των 600 τόνων το 1996, σε 7.200 τόνους σήμερα.

Το εργοστάσιο ψαριών άρχισε και πάλι να συγκεντρώνει τα ψάρια, να τα καταψύχει και με φορτηγά να γίνεται η εξαγωγή τους στη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν και το δυτικό Καζακστάν.

Το έργο κατασκευής φραγμάτων βρίσκεται στη δεύτερη φάση τους και αναμένεται να φέρει περισσότερο νερό στην Αράλη. Όμως, η ολοκλήρωση του στηρίζεται μόνο στις αποφάσεις του προέδρου του Καζακστάν.

Προς το παρόν, διατίθενται χρήματα για αυτόν τον σκοπό, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Πηγή: Lens Culture

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s