ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Έρχονται τα κυκλικά αεροδρόμια!

Τα αεροπλάνα θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις!

Το επαναστατικό έργο, που αλλάζει τη μορφή των αεροδρομίων, λέγεται «Endless Runway» και αποτελεί το αποτέλεσμα μιας κοινοπραξίας ερευνητικών κέντρων από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2050, καθώς θεωρείται απαραίτητη η εφαρμογή νέας τεχνολογίας στον τομέα της αεροπλοΐας.

Ο «ατελείωτος διάδρομος» είναι μια νέα μορφή αεροδρομίου, που προτείνει ο Ολλανδός επιστήμονας Χενκ Χέσελινγκ (Henk Hesselink), για την αντιμετώπιση των αναγκών τις επόμενες δεκαετίες.

Το αεροδρόμιο αυτό αποτελείται από έναν διάδρομο διαμέτρου 3,5 χιλιομέτρων, που περιβάλλει το κτίριο του τερματικού σταθμού.

Ο κυκλικός διάδρομος, που θα καλύπτει μόνο το ένα τρίτο του χώρου ενός συμβατικού αεροδρομίου, επιτρέπει έως και τρία αεροπλάνα να απογειώνονται και προσγειώνονται στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο Hesselink, που είχε απηυδήσει με τις καθυστερημένες πτήσεις λόγω του ανέμου, σχεδίασε τον κυκλικό διάδρομο, ώστε τα αεροπλάνα να μπορούν να τον χρησιμοποιούν ανεξάρτητα από την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου.

Και αυτό γιατί στον κύκλο θα υπάρχει πάντα ένα σημείο χωρίς πλευρικό άνεμο. Παράλληλα, ο κυκλικός διάδρομος εξασφαλίζει ότι τα αεροπλάνα θα έχουν πάντα αντίθετο άνεμο όταν πρέπει να απογειώνονται και να προσγειώνονται.

Επίσης, ο Hesselink πιστεύει ότι ένας τέτοιος διάδρομος μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις το περιβάλλον, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη δεν θα αντιμετωπίζουν ισχυρούς πλευρικούς ανέμους και θα καίνε λιγότερα καύσιμα στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο.

Ακόμα, τα αεροπλάνα θα είναι σε θέση να πετάξουν από οποιαδήποτε κατεύθυνση, ώστε να μην παρατηρείται «μποτιλιάρισμα» στο έδαφος, βελτιώνοντας τις συνθήκες της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς η κίνηση στα αεροδρόμια διπλασιάζεται κάθε 15 χρόνια.

Ο κυκλικός διάδρομος είναι ισοδύναμος σε μήκος με τρεις συμβατικούς διαδρόμους, αλλά η ομάδα Hesselink έχει υπολογίσει ότι θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και τεσσάρων σημερινών διαδρόμων, επιτρέποντας τα αεροδρόμια να καταλαμβάνουν λιγότερη έκταση.

Πηγή: Designboom

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s