ΖΩΗ

Ο κυνηγός δεινοσαύρων!

Και έχει βρει αρκετά απολιθώματα!

Ο 89χρονος Λιν Ότινγκερ (Lin Ottinger) είναι αυτοσχέδιος γεωλόγος και ερευνητής, στο Μόαμπ (Moab), στη Γιούτα και τα τελευταία 62 χρόνια της ζωής του τα έχει αφιερώσει ψάχνοντας βήμα προς βήμα, τις ερήμους και τα βουνά της περιοχής.

Ο Lin Ottinger έχει περάσει περισσότερο από μισό αιώνα ανακαλύπτοντας σπάνιους πολύτιμους λίθους, απολιθώματα και οστά δεινοσαύρων, κρυμμένα κάτω από το τραχύ, απόκοσμο και εντυπωσιακό τοπίο της Γιούτα.

Στο μαγαζί του, εκθέτει τα ευρήματα του, όπως απολιθωμένα αυγά δεινοσαύρων, που όμως σπάνια πουλά έστω και αν οι πελάτες του προσφέρουν τιμές κοντά στα 3.000 δολάρια για ένα από αυτά. Αυτός διαπραγματεύεται, όπως λέει, μόνο με σοβαρούς πελάτες.

Το κατάστημα του είναι επίσης και ένα μουσείο, γεμάτο με αξιοπερίεργα αντικείμενα, όπως: κορμούς απολιθωμένων δέντρων, οστά δεινοσαύρων, ακόμα και γεωτρύπανα αντίκες, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή πετρελαίου και ουρανίου.

Το ουράνιο ήταν αυτό που τον οδήγησε στην πόλη, καθώς συμμετείχε σε μεταλλευτικές έρευνες στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Σύντομα εγκατέλειψε αυτή τη δουλειά και άρχισε να ψάχνει μόνος του για κάθε πολύτιμο υλικό που υπήρχε εκεί.

Άρχισε να συλλέγει και να πουλά κομμάτια από βράχους χαλαζία και άλλων πολύτιμων ορυκτών, μύτες από βέλη Ινδιάνων, και απολιθώματα δεινοσαύρων. Πολλά από τα ευρήματα του τα έχει δωρίσει στο πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Ο Ottinger είναι ένα σύμβολο της παλιάς πόλης του Moab. Ενός τόπου που έχει από καιρό προσελκύσει αντιμαχόμενες φατρίες τυχοδιωκτών, από Μορμόνους εξερευνητές και καουμπόηδες, μέχρι ερευνητές μετάλλων και οικολόγους.

Αλλά η σύγχρονη πηγή πλουτισμού στο Moab είναι ο τουρισμός, με επισκέπτες που φτάνουν εκεί για να κάνουν ορειβασία, ποδηλασία, μακρινούς περιπάτους, και άλλα παρόμοια.

Ο Ottinger γνωρίζει όσο κανένας άλλος την περιοχή και έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς, ως σύμβουλος σε κινηματογραφικές ταινίες, καθοδηγώντας σκηνοθέτες και τεχνικούς στα κατάλληλα τοπία.

Όταν άνοιξε το κατάστημά του το 1960, οι τουρίστες άρχισαν να τον ζητούν σαν οδηγό στις εξερευνήσεις τους, κάτι που τον βοήθησε να βρει τα σπάνια αντικείμενα της συλλογής του.

Τη δεκαετία του 1980 αποσύρθηκε από την επιχειρηματική περιήγηση για να επικεντρωθεί στην κατάστημά του. Ωστόσο, διοργανώνει εκδρομές με τα Φολκσβάγκεν του, σε συγκεκριμένα τοπία του εθνικού πάρκου, όπως τα περίφημα τόξα των βράχων.

Πηγή: BBC

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.