ΕΡΕΥΝΑ

Θα θέλατε να γνωρίζετε το μέλλον; Οι περισσότεροι αρνούνται!

Γιατί δεν θέλουν Κασσάνδρες, σύμφωνα με έρευνα.

Αν και τα ωροσκόπια αρέσουν σε πολλούς, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον και μάλιστα, αρνούνται να μάθουν για μελλοντικά αρνητικά γεγονότα όπως ο θάνατος.

horoscope

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.000 Γερμανοί και Ισπανοί, το 85 με 90% δήλωσε ότι δεν θέλει να γνωρίζει για ορισμένα μελλοντικά αρνητικά γεγονότα στη ζωή του, ενώ ένα 40 με 70% είπε ότι δεν θέλει να ξέρει για θετικά γεγονότα.

Και πόσοι ήταν αυτοί που ήθελαν να ξέρουν τι τους ετοιμάζει το μέλλον; Μόλις… 1%!

«Στην ελληνική μυθολογία, η Κασσάνδρα, κόρη του βασιλιά της Τροίας, είχε τη δύναμη να προβλέπει το μέλλον. Αλλά, ήταν επίσης καταραμένη, και κανείς δεν πίστευε προφητείες της», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Γκερντ Τζίγκερενζερ (Gerd Gigerenzer), από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη.

«Στη μελέτη μας, διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι θα προτιμούσαν να αρνηθούν τη δύναμη που έκανε την Κασσάνδρα διάσημη, σε μια προσπάθεια να παραιτηθούν από τη γνώση των δεινών που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, να αποφευχθεί η λύπη και παράλληλα, να διατηρεί την απόλαυση της αγωνίας για ευχάριστα γεγονότα», είπε ο Gigerenzer.

lamp

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης αν θα ήθελαν -υποθετικά- να γνωρίζουν την εξέλιξη σε δέκα μελλοντικά γεγονότα, όπως πότε θα πεθάνει ο/η σύντροφος, την αιτία του θανάτου, αν θα πάρουν διαζύγιο, την έκβαση ενός ποδοσφαιρικού παιχνιδιού κ.ά.

Για σχεδόν κάθε ερώτηση, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να γνωρίζει την απάντηση. Ωστόσο, υπήρξε μία εξαίρεση: Όταν ρωτήθηκαν, αν θα ήθελαν να γνωρίζουν το φύλο του αγέννητου παιδιού τους, οι περισσότεροι άνθρωποι είπαν ότι «ναι», θα ήθελαν να ξέρουν. Μόνο το 37% απάντησε αρνητικά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι άνθρωποι επιλέγουν την «σκόπιμη άγνοια», επειδή θεωρούν ότι θα το μετανιώσουν γνωρίζοντας την απάντηση. Επιλέγοντας να μην ξέρουν για μελλοντικά γεγονότα, πιστεύουν ότι θα αποφευχθούν τα αρνητικά συναισθήματα της λύπης. Επιπλέον, τους αρέσει να κρατούν ζωντανή την ελπίδα της έκπληξης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου του επιστημονικού περιοδικού Psychological Review.

(με πληροφορίες από Live Science / Εικόνες Pixabay)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.