ΖΩΗ

Οι μυστηριώδεις «αυλακωτές» πέτρες!

Μυστήριο αποτελούν προϊστορικές πέτρες που έχουν επάνω τους διάφορα… αυλάκια!

Οι βράχοι αυτοί βρίσκονται διάσπαρτοι στο σουηδικό νησί Γκότλαντ (Gotland), στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας. Είναι χιλιάδες και σε διάφορα μεγέθη, και επάνω τους υπάρχουν λεία αυλάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σαν να τα έχει χαράξει ανθρώπινο χέρι.

Με την πρώτη ματιά, φαίνονται σαν κάποιος να τις είχε για ακόνισμα σπαθιών ή αγροτικών εργαλείων. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η γενική άποψη για τις αυλακώσεις στα μέσα του 19ου αιώνα.

gotland1

Αλλά, με τα χρόνια, οι επιστήμονες άρχισαν να έχουν αμφιβολίες αν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί το σχήμα και το μέγεθος των αυλακώσεων, δεν ήταν κατάλληλα για ακόνισμα σπαθιών, που από την εποχή των Βίκινγκς, αλλά και τον Μεσαίωνα, ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Ένα άλλο στοιχείο ήταν η έλλειψη πέτρινων τσεκουριών ή άλλων όπλων, ώστε να χαράσσονται αυτά τα αυλάκια πάνω στους βράχους.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να διατυπώσουν μια κοινή άποψη για το πώς προκλήθηκαν οι αυλακώσεις και έχουν εκφραστεί διάφορες θεωρίες. Μία από αυτές κάνει λόγο για μια μορφή σεληνιακού ημερολογίου.

gotland2

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 3.600 αυλακώσεις σε πάνω από 800 βράχους. Όμως το Gotland, δεν είναι η μόνη περιοχή που έχει βρεθεί κάτι τέτοιο.

Ανάλογα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Αγγλία, αλλά και πιο μακριά, όπως στην Αυστραλία και την Ινδία.

Στη Γαλλία, οι αυλακώσεις χρονολογούνται στη Νεολιθική περίοδο. Είχαν γίνει από τον ίδιο τον πολιτισμό που έχτισαν τάφους σε βράχους και έστησαν μενίρ. Αλλά πουθενά αλλού, δεν έχουν βρεθεί τόσο πολλά αυλάκια σε πέτρες και ογκόλιθους.

gotland6

Οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται αν η απάντηση στο μυστήριο έγκειται στην κατεύθυνση των αυλακιών, καθώς πολλά από αυτά φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με ορισμένα ουράνια σώματα, όπως ο ήλιος ή το φεγγάρι.

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.