ΤΟΠΟΙ

Οι κρυφές σήραγγες!

Κάτω από μια κινεζική πόλη και μέσα σε κρυφές σήραγγες, λειτουργούν εργοστάσια και βιοτεχνίες, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους!

Οι σήραγγες αυτές ήταν καταφύγια που φτιάχτηκαν στην πόλη Τσονκινγκ (Chongqing) για να αντιμετωπιστούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά τον δεύτερο Σινο-Ιαπωνικό πόλεμο, από το 1939 έως το 1941.

Τα περισσότερα από τα καταφύγια αυτά έχουν κατασκευαστεί κάτω από τη γειτονιά Φουτζιαγκού (Fujiagou), όπου σήμερα λειτουργούν εργοστάσια, παντοπωλεία, εστιατόρια και βιοτεχνίες, ενώ υπάρχουν και καταλύματα για τους εργαζόμενους.

Η Chongqing, στη νοτιοδυτική Κίνα, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας, με αποτέλεσμα να καταφθάνουν εκεί εργαζόμενοι από διάφορες περιοχές, που δουλεύουν και ζουν στις σήραγγες, για να στέλνουν χρήματα στις οικογένειες τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πάνω από 50 ετών, ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλές γυναίκες. Οι χώροι διαμονής τους είναι πολύ μικροί, με τους εργαζόμενους να μοιράζονται ένα δωμάτιο ανά 17 άτομα, και να κοιμούνται σε κουκέτες.

Όμως, πλέον, οι αμοιβές τους είναι πιο χαμηλές από αυτές που υπήρχαν στο παρελθόν, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει, σταδιακά, τη χρήση των σηράγγων.

Ήδη έχουν κλείσει αρκετά καταστήματα και βιοτεχνίες, με σκοπό να μεταφερθούν και τα εργοστάσια, ώστε η περιοχή να μετατραπεί σε μουσείο και μνημείο για τον πόλεμο και θύματα του.

china1

chinaa

chinab

chinac

china3

china2

china4

china6

china5

(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.