ΕΡΕΥΝΑ

Νέα είδη ψαριών δημιουργούν τα ισχυρά ρεύματα!

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε από ερευνητές στον ποταμό Κονγκό, στην Αφρική!

Η αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι το ισχυρό ρεύμα που παρατηρείται σε ένα τμήμα του ποταμού, το οποίο έχει μήκος 322 χιλιομέτρων. Εκεί, λένε οι επιστήμονες υπάρχουν 300 διαφορετικά είδη ψαριών, τα οποία έχουν προέλθει από τον διαχωρισμό των οικογενειών τους.

Όπως είπε η ερευνήτρια Μέλανι Στιάνσι (Melanie Stiassny) τα νέα είδη σχηματίζονται όταν ένα υπάρχον είδος χωρίζεται σε δύο πληθυσμούς, συχνά λόγω ενός ανυπέρβλητου φυσικού εμποδίου. Μετά από χιλιάδες χρόνια, τα διαφορετικά περιβάλλοντα, και οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο πληθυσμοί, έχουν ως αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε δύο ξεχωριστά είδη.

Αλλά σήμερα δεν υπάρχουν μεγάλα φράγματα σε αυτό το τμήμα του Κονγκό, ούτε το υποκατάστημα ποτάμι ή στάλα μακριά σε λίμνες. Τα ψάρια είναι όλα ουσιαστικά το κολύμπι στο ίδιο σώμα του νερού.

Η Stiassny και οι συνεργάτες της για να ελέγξουν τη θεωρία τους συνέλεξαν 53 ψάρια, όλα μέλη του γένους Teleogramma, από διαφορετικά τμήματα του ποταμού. Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA των ψαριών και συνέκριναν τα σώματά τους, ψάχνοντας για ομοιότητες και διαφορές.

Υπήρχαν πολλές διαφορές και, μάλιστα, ανάμεσα σε αυτά τα 53 ψάρια εντοπίστηκαν πέντε είδη Teleogramma. Αλλά μερικά από τα είδη αυτά, ζουν σχεδόν το ένα πάνω στο άλλο, σε απόσταση που είναι μικρότερη των δύο χιλιομέτρων. Όμως αυτό που εμπόδιζε την κοινή εξέλιξη τους, ήταν τα ορμητικά ρεύματα του ποταμού. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Molecular Ecology.

(με πληροφορίες και εικόνα από Mental Floss)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.